FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija proučava hrvatsku prosvjednu notu

LJUBLJANA, 6. siječnja 2006.(Hina) - Slovensko ministarstvo vanjskihposlova potvrdilo je u petak poslijepodne da je primilo hrvatskuprosvjednu notu u vezi proglašenja uredbe o slovenskom ribolovnompodručju, te da je ona za sada u fazi proučavanja.
LJUBLJANA, 6. siječnja 2006.(Hina) - Slovensko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je u petak poslijepodne da je primilo hrvatsku prosvjednu notu u vezi proglašenja uredbe o slovenskom ribolovnom području, te da je ona za sada u fazi proučavanja.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel i premijer Janez Janša za sada nisu komentirali sadržaj note kojom je slovenski potez proglašen pravno ništavnim, te nisu reagirali na izjavu hrvatskog premijera Ive Sanadera da je o slovenskom jednostranom potezu obaviještena Europska komisija i da u Savudrijskoj vali do daljnjega vrijedi crta sredine.

Istodobno, u Sloveniji je na račun vlade i ministra vanjskih poslova stiglo nekoliko prijedloga oporbenih političara da ne zaoštravaju situaciju i da stupe u dijelog s hrvatskom vladom kako bi se pitanje granice na moru počelo rješavati.

Kako je u otvorenom pismu vladi istaknuo zastupnik oporbenih Socijalnih demokrata (SD) Aurelio Juri, premijer Janša trebao bi što prije stupiti u kontakt s premijerom Sanaderom, a jedini realni izlaz kako se napetosti u vezi s poznatim pitanjima oko razgraničenja u zaljevu ne bi ponavljale po njegovoj je ocjeni arbitraža ili izlazak pred međunarodni sud.

Pozivati se danas na tzv. parafirani sporazum Drnovšek - Račan nije realistično jer se on teško može ostvariti, pojašnjava u pismu vladi Aurelio Juri.

Zastupnik oporbenih liberalnih demokrata (LDS) i bivši ministar prometa Marko Pavliha izjavio je da je uredba o ribolovnom području slovenske vlade politički očekivani potez, ali da takvo postupanje izaziva napetosti. Osim toga, Pavliha je rekao da je uredba na staklenim nogama i u suprotnosti s međunarodnim i običajnim pomorskim pravom jer je uredbom cijeli zaljev u kojemu je jedna obala hrvatsko kopno proglašen slovenskim ribolovnim područjem.

Reagirajući na takve tvrdnje bivšeg ministra prometa slovensko ministarstvo vanjskih poslova popodne ih je u izjavi objavljenoj na svojim web-stranicama odbilo, ustvrdivši da je stajalište o pripadnosti cijelog zaljeva Sloveniji stav službene slovenske politike.

"Slovenija ima suverenost i jurisdikciju nad cijelim Piranskim zaljevom i ima teritorijalni izlaz na otvoreno more", navodi se u izjavi ministarstva, kojom je reagiralo na Pavlihine ocjene.

"To je službeno stajalište Republike Slovenije koje je više puta potvrdio slovenski parlament", pojašnjava se dalje u izjavi slovenskog MVP-a kojom je reagiralo na Pavlihine rezerve u pogledu proglašenja cijele Savudrijske vale unutarnjim slovenskim vodama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙