FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bivši slovenski ministar prometa kritično o proglašenju "ribolovnog područja"

LJUBLJANA,6. siječnja(Hina) - Bivši slovenski ministar prometa, a sadaoporbeni zastupnik u parlamentu, Marko Pavliha u petak je kritičnokomentirao odluku slovenske vlade o proglašenju Savudrijske valeslovenskim ribolovnim područjem nazvavši je demonstracijom snage kojabi mogla imati tragične posljedice.
LJUBLJANA,6. siječnja(Hina) - Bivši slovenski ministar prometa, a sada oporbeni zastupnik u parlamentu, Marko Pavliha u petak je kritično komentirao odluku slovenske vlade o proglašenju Savudrijske vale slovenskim ribolovnim područjem nazvavši je demonstracijom snage koja bi mogla imati tragične posljedice.

"Uredba se može shvatiti kao reakcija na sličan hrvatski pravilnik, ali se bojim da bi ovakvo napinjanje mišića, nastavi li se i u ljetnoj sezoni, moglo imati tragične posljedice", rekao je u petak na konferenciji za novinare Marko Pavliha, zastupnik u parlamentu oporbenih liberalnih demokrata (LDS) i ministar prometa u bivšoj vladi premijera Antona Ropa.

Pavliha se kritično osvrnuo i na ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela kazavši kako se ne bavi u dovoljnoj mjeri odnosima s Hrvatskom. Pozvao je Rupela da se više posveti odnosima s Hrvatskom, dodajući da bi za rješavanje otvorenih pitanja ministar Rupel trebao ojačati kontakte sa svojom hrvatskom kolegicom Kolindom Grabar Kitarović.

Bivši slovenski ministar prometa također je izjavio da je uredba slovenske vlade kojom je cijeli zaljev proglašen slovenskim ribolovnim područjem "na staklenim nogama" jer status zaljeva još nije definiran, te je podsjetio da čak ni tzv. parafirani sporazum Drnovšek-Račan na kojega se slovenska strana često poziva nije predviđao da cijeli zaljev pripadne Sloveniji, pa je proglašenje cijelog zaljeva slovenskim unutarnjim vodama upitno i sa stajališta međunarodnog prava.

Zato bez adekvatnog sporazuma s Hrvatskom govoriti o Piranskom zaljevu kao unutarnjim slovenskim vodama predstavlja jednostrani akt u suprotnosti s međunarodnim pravom, ocijenio je završno Pavliha.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙