FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša: slovenska uredba o ribolovnom području reakcija na sličan hrvatski potez

LJUBLJANA,7. siječnja(Hina) - Slovenski premijer Janez Janša u subotuje, komentirajući najnovije zaoštravanje odnosa sa Zagrebom izazvanoproglašenjem slovenskog ribolovnog područja, rekao da je riječ oprivremenom rješenju kojim je Slovenija odgovorila na sličan hrvatskipotez, te da uredbom nije prejudicirano pitanje granice na moru.
LJUBLJANA,7. siječnja(Hina) - Slovenski premijer Janez Janša u subotu je, komentirajući najnovije zaoštravanje odnosa sa Zagrebom izazvano proglašenjem slovenskog ribolovnog područja, rekao da je riječ o privremenom rješenju kojim je Slovenija odgovorila na sličan hrvatski potez, te da uredbom nije prejudicirano pitanje granice na moru.

Istodobno, Janša je na stranačkom sastanku svoje Slovenske demokratske stranke (SDS) dodao da je Slovenija na dan osamostaljenja kontrolirala cijeli zaljev i imala pristup međunarodnim vodama preko svog teritorijalnog mora, što bi Hrvatska trebala uvažiti i u Sloveniji tražiti saveznika na svom putu u Europsku uniju.

"Slovenska vlada uredbom o ribolovnom području pokušala je popraviti situaciju nastalu kad je Hrvatska 15. prosinca prošle godine svojim pravilnikom o ribolovu izrazito posegla u slovenske teritorijalne vode", rekao je Janša novinarima koji su pratili neformalno zasjedanje slovenskih demokrata u Slovenskoj Bistrici.

"Slovenija uredbom ništa ne prejudicira jer je riječ o privremenom rješenju", rekao je Janša.

Kako je pojasnio, Slovenija nije zadovoljna tempom pregovora Europske komisije i Hrvatske o pravilima za ribolov u slovensko-hrvatskom malograničnom pojasu.

"Da je Hrvatska u dogovorima o implementacijskim pravilima za ribolov sa Bruxellesom kooperativnija, ovakvi potezi ne bi bili potrebni. U Hrvatskoj ne postoji mnogo volje da se dogovori s Europskom komisijom postignu, a Komisija sada zastupa i interese Slovenije", ustvrdio je slovenski premijer.

Janša je ustvrdio kako je brijunski dogovor dviju vlada iz prošle godine potvrdio načelo da u Savudrijskoj vali važi stanje zatečeno 25. lipnja 1991. godine, kad su obje države proglasile samostalnost.

"Tada je Slovenija kontrolirala cijeli Piranski zaljev i imala slobodan pristup međunarodnim vodama preko svojih teritorijalnih voda. Na tome ćemo i dalje inzistirati i od toga u budućnosti neće odustati nijedna vlada", ustvrdio je Janša.

Ustvrdio je da je Slovenija bila "primorana" donijeti uredbu o ribolovnom području. "Zato to nije jednostrani korak Slovenije nego odgovor na jednostrani korak Hrvatske", ustvrdio je slovenski premijer.

Na pitanje o strategiji njegove vlade u odnosima s Hrvatskom, slovenski premijer je rekao da je to ovisno i od druge strane i da Slovenija želi da se problemi riješe što prije.

"Ne želimo da Europska unija kad Hrvatska postane njenom članicom dobije još jedan dodatan ozbiljan problem. To ne bi bilo u interesu Europske unije niti Hrvatske. Zato manevarski prostor koji postoji i koji se početkom hrvatskih pregovora s Europskom unijom povećao treba iskoristiti u što većoj mjeri", obrazložio je Janša.

Ponovivši opću ocjenu da je između dviju država više zajedničkog nego stvari koje ih dijele, Janša je dodao da bi Hrvatska trebala računati na slovensku potporu u procesu pregovora s EU i u Sloveniji vidjeti saveznika.

"Jedni drugima smo jaki ekonomski partneri. Podržavamo Hrvatsku na njenom teškom putu ulaska u EU jer je naš strateški interes da schengenska granica bude što dalje od slovenskog teritorija. No, Hrvatska će na putu u EU morati ispuniti poznate kriterije među kojima su i politički kriteriji. Ocjenjivanje tih kriterija sada se zbog umora od širenja EU zaoštrava. Toga bi Hrvatska morala biti svjesna. Hrvatska se nalazi u situaciji kad na svom putu u Europsku uniju treba saveznike, a ne protivnike", rekao je Janša.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙