FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Margetić: nastavit ću objavljivati Mesićevo svjedočenje s procesa Blaškiću

ZAGREB, 11. siječnja 2006. (Hina) - Novinar i haški optuženik DomagojMargetić najavio je danas da neće postupiti po nalogu Haškog suda, većda će nastaviti objavljivati svjedočenje zaštićenog svjedoka s haškogsuđenja Tihomiru Blaškiću, hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića,jer, kako je rekao, javnost ima pravo znati da je Mesić izdaoHrvatsku.
ZAGREB, 11. siječnja 2006. (Hina) - Novinar i haški optuženik Domagoj Margetić najavio je danas da neće postupiti po nalogu Haškog suda, već da će nastaviti objavljivati svjedočenje zaštićenog svjedoka s haškog suđenja Tihomiru Blaškiću, hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, jer, kako je rekao, javnost ima pravo znati da je Mesić izdao Hrvatsku.

"Odbacujem nalog Haškog suda. Ja sam novinar, građanin Hrvatske i Hrvat i postupat ću po osobnoj i profesionalnoj odgovornosti te nastaviti objavljivati Mesićevo svjedočenje", rekao je Margetić na konferenciji za novinare, dodavši da će svjedočenje najvjerojatnije objavljivati na internetu.

Hrvatska javnost, dodao je, ima pravo znati istinu, a ta je, kaže, da je Mesić izdao Hrvatsku, da zajedno s ministricom pravosuđa Vesnom Škare Ožbolt stoji iza protuzakonitog upada, premlaćivanja te uhićenja predstavnika HVIDRA-e i njega prije dva dana.

Škare Ožbolt, rekao je Margetić, isprovocirala je haški nalog protiv njega, kojim mu se zabranjuje da objavljuje i govori o svjedočenju zaštićenog svjedoka, jer je, tvrdi, poslala strogo povjerljive dopise Haškom sudu, a njezino ministarstvo već godinu dana "sudjeluje u pisanju haških optužnica protiv hrvatskih novinara.

"Simpatična je ta koalicija ministrice i Mesića, ali o svojim koalicijskim interesima neka govori izdajnik i njegova pomoćnica", kazao je.

CD s audio zapisom Mesićeva svjedočenja Margetić je, kako je rekao, dobio od pomoćnika glavne haške tužiteljice Davida Eckersona tijekom postupka razmjene dokaza u procesu protiv njega, a odbacuje, kaže, tvrdnje iz MUP-a da je prilikom uhićenja u ponedjeljak kod njega pronađen taj CD.

"To je laž, ne znam zašto Mehun (glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun) laže, trebao bi pripaziti jer je riječ o kaznenom djelu klevete", rekao je, dodavši da je policija u prostorije HVIDRA-e upala bez naloga, da je bez naloga pretražila njegovu torbu.

"Istražni sudac Ratko Šćekić je politički i pravosudni manipulator, laže kada kaže da je policija imala nalog, jer već dva mjeseca po nalogu ministrice Vesne Škare Ožbolt skriva na sudu moju žalbu na hašku optužnicu", kazao je Margetić.

Nezakonit je, tvrdi, i nalog Haškog suda o zabrani objavljivanja svjedočenja, jer mu je uručen 24 sata prije nego se morao pojaviti na sudu, a zakonski je rok osam dana.

Margetić je uvjeren da će mu zagrebački Županijski sud već danas odrediti pritvor, zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela, da će naložiti pretres njegova i stana njegove majke.

Upitan kako će postupiti ako i kada policija dođe po njega, odgovorio je kako još ne zna točno što će učiniti, ali da će poduzeti sve što je u njegovoj moći da se zaštiti, "jer nakon ovoga u ponedjeljak tko ima jamstva da po nama neće i pucati".

Siniša Novak iz Stožera za zaštitu haških optuženika i osumnjičenika pozvao je sve branitelje i ratne invalide da zbog incidenta u prostorijama HVIDRA-e policajce ne smatraju neprijateljima, "jer su neprijatelji oni u Vladi koji kreiraju takvu politiku".

"Ako iza ove akcije ne stoji MUP i neke druge službe, tko stoji? Stoji Ministarstvo pravosuđa, Jakša Muljačić i slični mutni tipovi koji su gurnuli branitelje i invalide da se tuku između sebe", rekao je.

Akademik Josip Pečarić uvjeren je da iza zabrane objavljivanja svjedočenja sa suđenja Blaškiću stoji upravo predsjednik Mesić, kojemu, tvrdi, nije u interesu da se "otkrije ključni moment u izdaji Hrvatske, Mesićev izdajnički čin".

"Proces Blaškiću za cilj je imao optužiti Hrvatsku za agresiju na BiH, a Mesićeva uloga samo je šaraf u tom procesu", kazao je Pečarić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙