FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otočani žele utjecati na izradbu prostornih planova

DRVENIK VELI, 10. siječnja 2006. (Hina) - Na Drveniku Velom utrogirskom otočju okupili su se danas predstavnici lokalnih zajednicasrednjodalmatinskih otoka Brača, Hvara, Šolte i Visa i pedesetakDrveničana kako bi izrazili nezadovoljstvo što, kako su ustvrdili, nemogu utjecati na donošenje prostornih planova za svoje otoke.
DRVENIK VELI, 10. siječnja 2006. (Hina) - Na Drveniku Velom u trogirskom otočju okupili su se danas predstavnici lokalnih zajednica srednjodalmatinskih otoka Brača, Hvara, Šolte i Visa i pedesetak Drveničana kako bi izrazili nezadovoljstvo što, kako su ustvrdili, ne mogu utjecati na donošenje prostornih planova za svoje otoke.

Ocijenivši da bi prostorno planiranje moralo biti u ovlasti lokalne samouprave, istaknuli su da sadašnja prostorno-planska politika pogoduje "navali stranaca jer su otočani onemogućeni u izradbi prostornih planova pa ne mogu raspolagati ni svojom imovinom".

Također su upozorili da takva prostorno-planska politika može uzrokovati ponovno raseljavanje stanovnika s hrvatskih otoka.

Skupu je nazočio i saborski zastupnik Tonči Tadić, ocijenivši da je uredba o zaštiti obalnog područja donesena protivno Ustavu te da se njezinom provedbom krši Ustav jednostavno zato što otočanima ne nudi, kako je kazao, nikakve izglede za razvoj.

"Ustav nalaže da se prostorni planovi donose u skladu s interesima lokalne samouprave. Razvojna politika koja ne vodi računa o interesima otočana vrlo je loša", kazao je, uz ostalo, Tadić.

Uredba o uređenju i zaštiti zaštićenog obalnog područja mora, koju je Vlada donijela u rujnu 2004., uvela je stroga pravila za stambenu i drugu gradnju u zaštićenom obalnom području, u koje ulaze svi otoci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙