FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Požega: osječki zeleni zatražili zatvaranje kamenoloma na papuku

POŽEGA, 10. siječnja 2006. (Hina) - Kako bi se očuvale prirodne ljepotei vrlo vrijedna arheološka nalazišta u Parku prirode "Papuk", danas suOsječki zeleni na konferenciji za novinare ponovno zatražilizatvaranje kamenoloma "Veličanke 2" koji se nalazi u tom parkuprirode.
POŽEGA, 10. siječnja 2006. (Hina) - Kako bi se očuvale prirodne ljepote i vrlo vrijedna arheološka nalazišta u Parku prirode "Papuk", danas su Osječki zeleni na konferenciji za novinare ponovno zatražili zatvaranje kamenoloma "Veličanke 2" koji se nalazi u tom parku prirode.

Predsjednica Zelenih Ljiljanka Mitoš-Svoboda upozorila je kako je udruga u protekle tri godine na četiri kaznene prijave protiv "Kamen Ingrada" i odgovornih osoba, podnesene državnim odvjetništvima od Zagreba do Požege, dobila samo jedan odgovor: da je slučaj prenesen na Državno odvjetništvo u Požegi.

"Smatramo da će državno odvjetništvo odlučiti u korist prirode, t.j. da će kamenolom biti zatvoren a krivac kažnjen po Zakonu o zaštiti prirode", izjavila je predsjednica Osječkih zelenih, upozorivši da su zauvijek uništene nemjerljive prirodne vrijednosti i nacionalno blago. "Uništena je golema površina najstarijeg gorja u unutrašnjoj Hrvatskoj, ali i ugled Parka prirode 'Papuk', kandidata za europske geoparkove. To su štete koje se naraštajima ne će moći popraviti, niti novčano namiriti i nadoknaditi", dodala je.

Na golemu vrijednost Parka prirode upozorio je i ravnatelj Ivica Samardžić, napomenuvši kako su unazad nekoliko mjeseci na tome području pronađeni uistinu vrijedni arheološki nalazi.

"Stručne su službe Parka prirode otkrile endemičnu vrstu životinja (puž), špilju koja je kao i Uviraljka zimovalište šišmiša, arheološko nalazište, naselje iz sopotske kulture iz 4. tisućljeća prije Krista, ostatke kostura nosoroga stara 15 milijuna godina. Uspostavljena je suradnja s drugim parkovima na području Dunava i Drave, a određeno je i 80 geoloških točaka koje su osnova za uključenje Parka prirode 'Papuk' u europske geoparkove. Sve te vrijednosti treba predočiti javnosti, ali ih i zaštititi od uništavanja", rekao je Samardžić.

Najavljena je i inicijativa o osnivanju "Papučkog foruma", koji bi, kako se očekuje, mogao dobiti potporu međunarodnih fondova. Forum bi se, istaknuo je član Osječkih zelenih Kruno Kortus, sa 6-7 zainteresiranih udruga bavio zaštitom toga najvrednijeg prirodnog prostora u tom dijelu Slavonije.

Da "Veličanku 2" u Parku prirode "Papuk" treba zatvoriti, danas su upozorili i predstavnici Slavonskoga planinarskog saveza i kluba "Paraglidera".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙