FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri EU-a usvojili zakon o kemijskim preparatima, zeleni nezadovoljni

BRUXELLES/ZAGREB , 19. prosinca 2005. (Hina) - Ministri Europskeunije početkom prošlog tjedna su, nakon dvogodišnjih rasprava ilobiranja, prihvatili novu zakonsku regulativu o korištenju raznihkemijskih preparata, no ministarska verzija zakona razlikuje se oddokumenta što su ga prošli mjesec usvojili članovi Europskogparlamenta, pa će se tek početkom iduće godine poduzeti odgovarajućinapori da se dvije verzije pokušaju uskladiti.
BRUXELLES/ZAGREB , 19. prosinca 2005. (Hina) - Ministri Europske unije početkom prošlog tjedna su, nakon dvogodišnjih rasprava i lobiranja, prihvatili novu zakonsku regulativu o korištenju raznih kemijskih preparata, no ministarska verzija zakona razlikuje se od dokumenta što su ga prošli mjesec usvojili članovi Europskog parlamenta, pa će se tek početkom iduće godine poduzeti odgovarajući napori da se dvije verzije pokušaju uskladiti.

Novim se zakonom od tvrtki traži da registriraju sve kemijske preparate što ih proizvode same ili ih uvoze te se od njih zahtijeva ishođenje uporabne dozvole za najopasnije supstance. Stručnjaci iz područja industrije tvrde da će posljedica ovoga zakona biti novi visoki troškovi, no zeleni smatraju da će i to biti premalo, s obzirom na štetu koju kemikalije izazivaju, prenosi BBC.

S obzirom na razlike u ministarskoj verziji usvojenoj prošli tjedan i dokumente što su ga prošli mjesec usvojili članovi Europskog parlamenta, početkom iduće godine dvije će se verzije nastojati uskladiti. Ministri EU su, naime, ublažili uvjete što ih je postavio parlament kad je riječ o uporabnoj dozvoli za najopasnije i najtoksičnije kemikalije. Razlika je u tomu da članovi Europskog parlamenta smatraju kako bi sve tvrtke trebale biti obvezne opasne kemikalije zamijeniti sigurnijima kad god za to postoji alternativa, a ministri EU-a smatraju da je dovoljno tvrtkama to iznijeti na razini prijedloga.

Sporazum "Reach" (prijedlog o registraciji, ocjenjivanju i autorizaciji kemikalija) odnosi se na više tisuća kemikalija koje se nalaze u raznim proizvodima - igračkama, kompjutorima, bojama, deterdžentima i sličnim proizvodima. Svi će se oni morati testirati s obzirom na njihov potencijalno iznimno loš utjecaj na zdravlje ljudi i okoliš.

Iako je Povjerenik EU-a za industriju Guenter Verheugen izjavio kako su se ministri "uspjeli dogovoriti oko učinkovitijeg i primjenjivijeg dogovora", sedam zelenih stranaka, među kojima WWF i Greenpeace, nije zadovoljno, jer smatraju da "ministri EU-a nisu iskoristili jedinstvenu priliku da zaštite stanovništvo i okoliš od velike opasnosti koja im prijeti od toksičnih kemikalija". Zeleni pozivaju Europski parlament da isto stajalište zadrži i kod drugog čitanja zakona 2006.

Postignut je kompromisan dogovor o registraciji kemikalija, što bi trebalo rezultirati smanjenjem broja kemijskih preparata za testiranja sa 30.000 na 12.500. Također je postignut dogovor o smanjenju dupliciranja testova na životinjama, a Europski parlament pozvao je da se sve uporabne dozvole ponovno razmotre za pet godina.

No, jedna od utjecajnih industrijskih lobističkih grupacija Unice smatra da će, sa stajališta struke, biti vrlo teško zadovoljiti sve zadane uvjete.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙