FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na 17. Trst Film Festivalu 150 naslova iz jugoistočne Europe

ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - Na 17. Trst Film Festivalu (TriesteFilm Festival) što će se održati od 19. do 26. siječnja prikazat će seoko 150 filmova - dugometražnih, kratkometražnih i dokumentarnih izzemalja jugoistočne Europe, među kojima će biti i filmovi nekolikoautora iz Hrvatske.
ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - Na 17. Trst Film Festivalu (Trieste Film Festival) što će se održati od 19. do 26. siječnja prikazat će se oko 150 filmova - dugometražnih, kratkometražnih i dokumentarnih iz zemalja jugoistočne Europe, među kojima će biti i filmovi nekoliko autora iz Hrvatske.

Taj je festival prvi put održan 1988. s vremenom je stekao ugled jedne od najboljih talijanskih filmskih priredaba. Posvećen je kinematografijama zemalja jugoistočne Europe i u filmskim se krugovima smatra susretištem Istoka i Zapada.

Ovogodišnji festival bit će i u znaku hommagea dvojici filmskih velikana - Robertu Rosselliniju i Jiriju Menzelu.

Obilježit će se 100. godišnjica rođenja talijanskoga redatelja Roberta Rossellinija uz nazočnost njegove kćeri Ingrid Rossellini, a na Festivalu, gdje će se obilježiti 40 godina otkako je primio Oskara za film "Strogo kontrolirani vlakovi", gostovat će i češki redatelj Jiri Menzel.

Još će jedan poseban događaj pratiti Festival - riječ je o obilježavanju 25. godišnjice osnivanja poljskoga sindikata "Solidarnošć".

Tim će povodom biti prikazan filmski projekt vodećih poljskih redatelja od kojih je svaki snimio 10-minutni kratki film posvećen "Solidarnosti".

Annamaria Percavassi od početka je direktorica Festivala i njezina je želja da se na toj filmskoj priredbi ogleda povijesna transformacija Europe u proteklih 15 godina te da bude doista "dubok pogled" u novu Europu još opterećenu teškim iskustvom rata s kraja 20. stoljeća.

Hrvatska će kinematografija biti predstavljena filmovima Nenada Puhovskog "Lora svjedočanstva" i dokumentarcem Gorana Devića "Uvozne vrane". Bit će prikazani i film "Izvan razumne sumnje" čiji je koproducent Vanja Valtrović te film Jana Cvitkoviča "Odgrobadogroba", ostvaren u slovensko-hrvatskoj koprodukciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙