FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: kulturno vijeće o otkazu snimanja filma

SPLIT,14. prosinca 2005.(Hina) - Vijeće u kulturi za film i medijskudjelatnost grada Splita oglasilo se danas priopćenjem u povodu otkazasnimanja prizora iz filma "Omen 666" u produkciji američkog 20thCentury Foxa koje su se trebale snimati na Manastirinama u Solinu i ustaroj splitskoj jezgri.
SPLIT,14. prosinca 2005.(Hina) - Vijeće u kulturi za film i medijsku djelatnost grada Splita oglasilo se danas priopćenjem u povodu otkaza snimanja prizora iz filma "Omen 666" u produkciji američkog 20th Century Foxa koje su se trebale snimati na Manastirinama u Solinu i u staroj splitskoj jezgri.

U dopisu ministru kulture Boži Biškupiću i pročelniku Konzervatorskog odjela u Splitu Jošku Belamariću navodi se kako Vijeće "prosvjeduje zbog nerazumne, cenzorske i gospodarski štetne odluke o povlačenju suglasnosti za snimanje dviju scena u produkciji '20th Century Foxa'".

Također se ističe kako Vijeće smatra "neprihvatljivim da izdavanje ili neizdavanje odobrenja za bilo koji kulturni projekt ovisi o pretpostavljenu svjetonazoru, jer je to uvod u cenzuru". Smatraju, također, "bizarnim da se ozbiljan filmski studio optužuje za širenje sotonizma na temelju paušalnoga medijskog senzacionalizma i da se takvom odlukom u začetku sasijeca gospodarska djelatnost od koje nama susjedne zemlje izvlače veliku gospodarsku korist i oživljavanje koje je jedna od glavnih nakana Vijeća, te da službe poput konzervatorske ne smiju služiti kao ideološki filter".

Vijeće poziva filmske djelatnike da "ih aktualni izgred ne odvrati od daljnjih filmskih projekata u Dalmaciji", navodi se na kraju dopisa koje su potpisali članovi Vijeća Jurica Pavičić, Joško Jerončić, Vesna Božanić-Serdar, Jakov Kosanović i Boris Poljak.

Da je 20th Century Fox odustao od planirana snimanja prizora potvrđeno je u tvrtki "MHM Ivezić" koja je za njihove potrebe vodila pripremne poslove u Solinu i Splitu.

Prijepori zbog snimanja počeli su napisima u novinama kako će se na Manastirinama, jednom od najvećih starokršćanskih groblja, te na Peristilu i oko crkve sv. Dujma, snimati prizori u kojima se pojavljuju antikrist i Sotona.

Reagirao je i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, tražeći od mjerodavnih državnih tijela, Ministarstva kulture i Arheološkog muzeja, da ponište ugovor o snimanju na prostoru na kojemu se gotovo dvije tisuće godina obavljaju bogoštovne službe, jer on po svojoj naravi i mjestu snimanja vrijeđa najdublje vjerske osjećaje vjernika.

Nakon toga Arheološki je muzej raskinuo ugovor, a u međuvremenu je na nekoliko metara dugoj konstrukciji za scenografiju izbio i, kako je utvrđeno, podmetnuti požar.

Obradba glasovitog "Omena" iz 1976., u nas prevedena kao "Predskazanje", u kojemu su glumili Gregory Peck i Lee Remick, režira John Moore. Uloge u novoj verziji horora preuzeli su Liev Schrieber i Julia Stiles. U filmu, uz ostale, glume i poznata Mia Farrow te David Thewlis. Svjetska praizvedba toga visokoproračunskog filma najavljena je za 6. lipnja 2006.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙