FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski pčelari: med jeste zdraviji od običnoga šećera

ZAGREB, 9. siječnja 2006. (Hina) - Udruženje pčelara Hrvatske udanašnjem priopćenju ističe da je vijest o tomu da med nije zdravijiod običnoga šećera neutemeljena i predstavlja štetnu dezinformacijuhrvatske javnosti.
ZAGREB, 9. siječnja 2006. (Hina) - Udruženje pčelara Hrvatske u današnjem priopćenju ističe da je vijest o tomu da med nije zdraviji od običnoga šećera neutemeljena i predstavlja štetnu dezinformaciju hrvatske javnosti.

Vijest pod naslovom "Med nije zdraviji od običnoga šećera" objavila je novinska agencija DPA prenoseći informaciju njemačke Središnje agencije za poljoprivredni marketing (CMA), a preuzela je Hina i kasnije neki drugi mediji.

Uz ocjenu da je ta informacija prenesena "nestručno i nesmotreno", dodaje se kako ona otvara nekoliko pitanja, od kojih se najvažnije odnosi na elementarno znanje o medu i šećeru.

Predsjednik Udruženja pčelara Hrvatske Nenad Strižak ističe kako postoje brojni strani i domaći izvori koji demantiraju ovu "senzacionalnu vijest", koja pak potire brojna znanstveno dokazana ljekovita i izuzetna nutritivna svojstva meda i pčelinjih proizvoda.

Na tu je vijest danas reagirao i Hrvatski pčelarski savjet uz napomenu da je njezino objavljivanje i "zgodna prilika da se isprave neke zablude potrošača koje se često vežu uz med".

Naime, u priopćenju naslovljenom "Koliko je istina da med nije zdraviji od šećera" predsjednik Hrvatskoga pčelarskog saveza i redoviti profesor Agronomskoga fakulteta u Zagrebu Nikola Kezić objašnjava kako je točan dio obavijesti da med stvarno sadrži vitamine i minerale u malim količinama koje ne pridonose značajno dnevnim nutricionističkim potrebama organizma.

Dodaje da je točan i navod da su šećeri glavni sastojak meda, ali i ukazuju na to da se ne navodi značajan podatak o kojim se šećerima radi. Kezić napominje da je riječ o monosaharidima glukozi i fruktozi koje med sadrži, a čija je resorpcija laka i ne opterećuje organizam pri njihovu korištenju za podmirivanje dnevnih potreba.

Osim toga, Kežić podsjeća i na fitogenu komponentu u medu, odnosno na to da med sadrži prirodne antibiotike, peroksidaze, flavone i flavonide i čitav niz drugih tvari koje su vezane za biljku s koje su pčele skupljale nektar ili mednu rosu, koje potom konzerviraju i čuvaju u neizmijenjenom obliku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙