FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Useljavanje u Izrael nakon pet godina u porastu

TEL AVIV, 28. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Useljavanje u Izrael2005. godine poraslo je po prvi put od početka palestinskog ustankaprije pet godina, priopćila je u srijedu Židovska agencija,organizacija koja potiče useljavanje u Izrael.
TEL AVIV, 28. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Useljavanje u Izrael 2005. godine poraslo je po prvi put od početka palestinskog ustanka prije pet godina, priopćila je u srijedu Židovska agencija, organizacija koja potiče useljavanje u Izrael.

Useljavanje, na hebrejskom "aliyah", dugo je vremena bilo politički prioritet izraelskih vlada koje žele zadržati veliku židovsku većinu u zemlji u kojoj Arapi čine petinu stanovništva i imaju višu stopu prirodnog prirasta.

Broj Židova koji su se željeli preseliti u Izrael pao je nakon što je početak palestinskog ustanka doveo do krvoprolića na ulicama i pomogao da se izraelsko gospodarstvo nađe u recesiji. Napadi u Izraelu su se nakon sklapanja primirja u veljači prorijedili a gospodarske reforme pomogle snažnom rastu gospodarstva.

"Vjerujemo da će poboljšanje sigurnosti i gospodarskog stanja pomoći stvaranju osjećaja bolje sigurnosti i da će 'aliyah' biti u porastu i 2006. godine", rekao je Zeev Bielski, predsjedatelj paravladine Židovske agencije.

U Izrael je 2005. godine uselilo 23.000 osoba što je porast u odnosu na 21.000 useljenika 2004., godine s najmanjim brojem useljenika u posljednjih 15 godina. 2000. godine je, primjerice, u Izrael uselilo 60.000 osoba.

Podaci o broju osoba koje su iselile još nisu objavljene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙