FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kabinet grafike HAZU: Izložba Talijanski majstori 18. stoljeća

ZAGREB, 17. prosinca 2005. (Hina) - U Kabinetu grafike Hrvatskeakademije znanosti i umjetnosti, u ponedjeljak 19. prosinca, otvoritće se izložba Talijanski majstori 18. stoljeća, Stoljeće bakra.
ZAGREB, 17. prosinca 2005. (Hina) - U Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u ponedjeljak 19. prosinca, otvorit će se izložba Talijanski majstori 18. stoljeća, Stoljeće bakra.

Izložba Grafika u Italiji iz 18. i početka 19. stoljeća, u reprezentativnom odabiru majstora i njihovih djela, obuhvaća više od stotinu grafičkih listova. Oni svjedoče o razvijenom nakladništvu, velikim umjetničkim imenima i širokom rasponu tema.

Na izložbi starih majstora Kabineta grafike, koja će bit otvorena do 28. siječnja, moći će se vidjeti djela slavnih gravera Tiepola, Canaletta, Bartollozzija, Morghena, Giampiccolija, Caravaglie, Rosaspine, Schiavonea, G.-B. i Francesca Piranesea te drugih manje slavnih (Brustolon, Pavon, Porporati, Marcheti, Ruga i t.d.).

Razdoblje koje je nazivano i stoljećem bakra, podrazumijevajući time tehnike bakroreza i bakropisa, bilo je raznorodno u stilu i grafičkom rukopisu. S jedne strane producirala su se u Rimu u neoklasičnom slogu i virtuoznom reproduktivnom manirom djela velikih majstora minulih stoljeća. S druge strane stvarao se autorski rukopis velikih bakropisaca Venecije koji su bilježili atmosfere i scenografije grada.

Autorica izložbe je Margarita Sveštarov Šimat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙