FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oslobađanje Alija Agce potaknulo nova nagađanja o atentatu na Papu

VATIKAN, 9. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Vijest da će Mehmet AliAgca, koji je 1981. godine izveo atentat na papu Ivana Pavla II., bitioslobođen tijekom ovog tjedna pokrenula je ponovno nagađanja o tometko je stajao iz tog pokušaja ubojstva.
VATIKAN, 9. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Vijest da će Mehmet Ali Agca, koji je 1981. godine izveo atentat na papu Ivana Pavla II., biti oslobođen tijekom ovog tjedna pokrenula je ponovno nagađanja o tome tko je stajao iz tog pokušaja ubojstva.

Turčin Mehmet Ali Agca, militantni ljevičar, tada 23-godišnjak, 13. je svibnja 1981. godine pucao i teško ranio Ivana Pavla II. na Trgu sv. Petra u Rimu tijekom trajanja opće audijencije. Razlozi zbog kojih je pokušao atentat na Papu nikad nisu razjašnjeni. On je sam dao nekoliko proturječnih razloga, uključujući i urotu KGB-a i bugarske tajne službe, što su obje strane oštro opovrgle.

"Uvjeren sam da će Agcin život, kada bude na slobodi, biti u većoj opasnosti jer zna istinu o uroti protiv Ivana Pavla", kazao je Ferdinando Imposimato koji je radio kao sudac u Rimu 80-ih godina.

U vrijeme atentata na Papu događaji u njegovoj domovini Poljskoj pokrenuli su 'domino efekt' koji je doveo do pada komunizma u istočnoj Europi 1989. godine.

Papa je bio velika potpora poljskom sindikatu Solidarnost i mnogi se povjesničari slažu da je imao vitalnu ulogu u događajima koji su doveli do osnivanja prve slobodno izabrane vlade u zemljama istočne Europe i kasnije do pada Berlinskog zida.

Na suđenju 1986. godine tužitelji nisu uspjeli dokazati da su bugarske tajne službe unajmile Agcu da ubije Ivana Pavla za Sovjetski Savez.

Suđenje "bugarskoj vezi" - odnosno trojici Turaka i trojici Bugara kojima se sudilo zajedno s Agcom - propalo je zbog nedostatka dokaza.

Agca je u Italiji odslužio 19 godina zatvora zbog tog pokušaja ubojstva, a 2000. godine je na zamolbu Ivana Pavla II. pomilovan. Potom je izručen Turskoj gdje je služio odvojene kazne za ubojstvo i pljačku.

Agencija Anadolija je javila da je sud u Istanbulu dobio obavijest iz zatvora da je Agca odslužio svoju kaznu nakon čega je donijeta odluka da ga se oslobodi. To će se vjerojatno dogoditi između 10. i 15. siječnja. Postoji mogućnost da će odmah biti upućen na služenje vojnog roka koji je zakonska obaveza svih muškaraca u Turskoj, a Agca je još nije izvršio, dodaje agencija.

Ivan Pavao II. ga je dvije godine nakon pokušaja atentata posjetio u zatvoru i sve mu oprostio. Kad je Papa 2005. godine umro, Agca je iz svoje ćelije objavio kako žali za "duhovnim bratom" i tražio da ide na pogreb, ali mu turske vlasti to nisu dopustile.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙