FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bolivija: Quiroga se povukao, Morales vodi

LA PAZ, 19. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Konzervativni kandidat zapredsjednika Jorge Quiroga povukao se iz predsjedničke utrke uBoliviji nakon što su neslužbeni rezulati i izlazne ankete u nedjeljupokazali da zaostaje za ljevičarskim i SAD-u nesklonim kandidatom EvomMoralesom.
LA PAZ, 19. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Konzervativni kandidat za predsjednika Jorge Quiroga povukao se iz predsjedničke utrke u Boliviji nakon što su neslužbeni rezulati i izlazne ankete u nedjelju pokazali da zaostaje za ljevičarskim i SAD-u nesklonim kandidatom Evom Moralesom.

"Čestitam kandidatima Moralesove stranke MAS koji su odradili dobru kampanju", kazao je Quiroga.

Mediji su objavili da neslužbeni rezultati nedjeljnih predsjedničkih izbora govore kako je Morales (na slici) blizu 50 posto osvojenih glasova, a da se potpora Quiroge među biračima kreće između 31 i 34 posto.

Izlazne ankete, pak, kažu da Morales osvaja između 41 i 45 posto glasova, a Quiroga između 33 i 36 posto.

Ne dobije li Morales većinu glasova, dakle potporu iznad 50 posto izašlih na izbore, Kongres će u siječnju morati odlučiti hoće li on ili njegov najbliži protukandidat postati predsjednik Bolivije. No, analitičari kažu da će to biti Morales i tako postati prvi bolivijanski predsjednik koji će predstavljati 70-postotnu indijansku većinu u zemlji.

Washington smatra Moralesa neprijateljem u borbi protiv droge u Boliviji, trećem najvećem proizvođaču kokaina na svijetu nakon Kolumbije i Perua. Moralesovi kritičari boje se da bi njegova vlada mogla ugroziti višemilijunske iznose koje SAD kao pomoć daje Boliviji.

Morales je obećao da će legalizirati uzgoj koke za tradicionalnu uporabu, primjerice za čajeve, te nacionalizirati velike bolivijanske izvore prirodnog plina, smatrajući to najboljim putem za razvoj te najsiromašnije južnoameričke države.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙