FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 8. siječnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati
ZAGREB, 8. siječnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

ATENA - Potres magnitude 6,9 stupnjeva po Richteru dogodio se u nedjelju u 13.34 sati po mjesnom vremenu između grčkih otoka Kithire i Krete i zasad nema podataka o žrtvama ni materijalnoj šteti. Epicentar potresa zabilježen je 215 kilometara južno od Atene, objavio je Geodinamički institut Atenskog opservatorija. Prema medijima i nacionalnom radiju, potres se snažno osjetio na cijelom jugu zemlje, kao i u glavnom gradu.

ANKARA - Turska je u nedjelju objavila da je kod troje ljudi hospitaliziranih u bolnici u Ankari potvrđena ptičja gripa, ali se još ne zna radi li se o virusu H5N1. Gradski guverner Kemal Onal rekao je da je kod dvoje djece i jedne odrasle osobe dijagnosticirana infekcija čime je zaraza dalje pomaknuta prema zapadu i granicama Europe. Djeca su pet i osam godina stara, a u sveučilišnoj klinici grada Vana, prema televiziji, smješteno je 35 pacijenata sa simptomima ptičje gripe.

JERUZALEM - Izraelski premijer Ariel Sharon ostat će u induciranoj komi do ponedjeljka kada će ga liječnici početi buditi, a posljednji CT mozga u nedjelju pokazao je da mu se stanje poboljšalo, rekao je predstavnik jeruzalemske bolnice u kojoj je Sharon smješten. Direktor bolnice "Hadassah" Shlomo Mor-Yosef kazao je da je Sharon i dalje kritično, no njegove vitalne funkcije, uključujući pritisak u lubanji, normalne su.

BAGDAD - Tri američka marinca poginula su u odvojenim napadima u iračkom gradu Falluja u nedjelju dok je jedan ubijen u blizini istog grada u subotu, priopćila je američka vojska. U priopćenju se kaže da su tri nedjeljne žrtve ubijene iz lakog vatrenog oružja dok su obavljali borbene operacije. Četvrti marinac ubijen je kada je njegovo vozilo pogođeno improviziranom eksplozivnom napravom dok je vršio ophodnju u gradu al-Karmah.

LONDON - Radnici londonske podzemne željeznice štrajkat će u nedjelju poslije podne drugi put ovoga mjeseca u znak prosvjeda protiv novih rasporeda rada. Sindikat RMT objavio je da su pregovori vođeni s upravom u petak navečer propali i 4.000 zaposlenika podzemne željeznice stupit će u 24-satni štrajk u 18.30 sati. RMT tvrdi da uprava želi smanjiti broj zaposlenika na postajama, što bi se negativno odrazilo na sigurnost i sposobnost reakcije u krizama.

PORT-AU-PRINCE - Predsjednički i parlamentarni izbori na Haitiju održat će se 7. veljače u skladu sa zahtjevima Vijeća sigurnosti UN-a, objavljeno je u glavnom gradu Haitija Port-au-Prince u subotu kasno navečer, nakon sastanka Izborne komisije. Izbori su već pet puta odgađani, posljednji put čak na neodređeno vrijeme, jer organizacijski uvjeti nisu zadovoljavali a da bi se izbori mogli održati, a ni ključni se politički kandidati nisu mogli dogovoriti. 15. veljače utvrđen je nadalje kao datum za drugi krug predsjedničkih izbora, pri čemu se očekuje da bi potom novoizabrani predsjednik mogao stupiti na dužnost 29. ožujka. Za predsjednika Haitija natjecat će se 35 kandidata.

BARCELONA - Španjolski pisac Eduardo Lago ovogodišnji je dobitnik prestižne nagrade Nadal, najstarijeg priznanja za književna ostvarenja u Španjolskoj. 51-godišnjem piscu nagrada dotirana s 18 tisuća eura dodijeljena je za njegov prvi roman "Ll mame Brooklyn" (Zovi me Brooklyn) - priču, kako je sam pisac kazao, o ljubavi, prijateljstvu i samoći. Glavni lik romana je novinar koji pokušava dovršiti knjigu pokojnog kolege. "To je ujedno i hommage pisanoj riječi", rekao je Lago. Autor koji potiče iz Madrida u svom je romanu obradio i vlastito iskustvo New Yorka u kojem živi već 18 godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙