FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader: potezi koje vučemo učvrstili su međunarodni položaj Hrvatske

SPLIT, 7. siječnja 2006. (Hina) - Predsjednik HDZ-a, premijer IvoSanader rekao je na današnjoj svečanoj sjednici Skupštine Gradskogodbora HDZ-a, održanoj u povodu 16. obljetnice utemeljenja te strankeu Splitu, kako mu mnogi zamjeraju "neke poteze koje vučemo, ali suupravo oni učvrstili međunarodni položaj Hrvatske".
SPLIT, 7. siječnja 2006. (Hina) - Predsjednik HDZ-a, premijer Ivo Sanader rekao je na današnjoj svečanoj sjednici Skupštine Gradskog odbora HDZ-a, održanoj u povodu 16. obljetnice utemeljenja te stranke u Splitu, kako mu mnogi zamjeraju "neke poteze koje vučemo, ali su upravo oni učvrstili međunarodni položaj Hrvatske".

"Kažu mi da ćemo zbog nekih odluka izgubiti popularnost, ali ti se varaju, no one koji su se, ne razumijevajući stvari oko sebe, posljednje dvije godine povukli iz stranačkog djelovanja nezadovoljni našim potezima pozivam da se ponovno priključe i daju nam puno povjerenje jer politika koju vodimo je prava i jedino moguća za Hrvatsku. Zamjeraju i da mi u vrhu HDZ-a i vlasti mijenjamo mišljenje, što također nije točno jer sve što radimo radimo u interesu Hrvatske", kazao je Sanader.

Istaknuvši kako nema te snage koja može istinu od Domovinskom ratu obraniti kao HDZ, rekao je da stoji iza svega onoga što je 2001. izjavio na splitskoj rivi u prosvjedu za Mirka Norca. "Sjetite se kako se upravo u to vrijeme pod vodstvom Račana rušio dignitet hrvatskog branitelja, i tada smo na splitskoj rivi digli glas protiv toga", dodao je.

"Pozivam danas iz Splita sve stranke da se izdignu i da priznaju da je dr. Franjo Tuđman velikan hrvatskoga naroda jer prošlost ne smijemo zaboraviti premda moramo gledati naprijed. Ne zato što je Franjo Tuđman bio HDZ, koji je utemeljio, nego zato što je ostvario njegov glavni cilj, a to je stvaranje države Hrvatske" kazao je, napomenuvši kako je Tuđman već u to vrijeme kao druga dva važna cilja imao da Hrvatska postane dio Europske unije i, ono najvažnije, da se poveća standard hrvatskih građana, a "to su danas nama glavni ciljevi".

Sanader je članova HDZ-a traži puni politički angažman u jačanju HDZ-a jer je to, ocijenio je, jedina stranka koja jamči bolji životni standard.

Spominjući aktualne događaje, ustvrdio je da se nepotrebno ovih dana dramatizira o odluci Vlade da sjedište Agencije za brodski linijski prijevoz bude u Splitu. Vlada je tu odluku donijela u prvome redu zbog decentralizacije jer želi jednako jačati sve krajeve Hrvatske, i Istru, i Dalmaciju, i Liku i druge, rekao je. "Jadrolinija zato nema pravo, a nju ćemo podupirati, kao i do sada, ali ona se mora pripremiti za privatizaciju i ulazak u Europsku uniju", dodao je premijer Sanader.

"Danas, kad su optuženi hrvatski generali, nema te snage u Hrvatskoj koja može više pomoći od nas, a mi ćemo se uključiti kao prijatelji Suda. I zato moramo u Europsku uniju da budemo za stolom za kojim se odlučuje, a ne pred vratima, da mi sami branimo svoje interese i govorimo o sebi. Hrvatska mora biti dio Europske unije da bi osigurala svoju budućnost", istaknuo je.

Kad je riječ o odnosima sa Slovenijom, ustvrdio je da je ona Hrvatskoj prijateljska zemlja, s kojom je Hrvatska bila u dobrim odnosima i u bivšoj državi. "No, pitanje razgraničenja je vrlo važno, a dobrosusjedstvo i prijateljstvo se ne kupuje teritorijem. Zato danas iz Splita pozivam Sloveniju da ne vuče jednostrane poteze, a to govorim kao predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer. Sloveniji mora biti jasno da sporazum Račan - Drnovšek ne dolazi u obzir u Hrvatskoj, i pozivamo Sloveniju da prihvati međunarodnu arbitražu", rekao je premijer Sanader.

Također je istaknuo kako Vlada i HDZ podupiru stajalište HNB-a da se Ljubljanskoj banci ne dopusti rad u Hrvatskoj dok se ne riješi pitanje njezinih štediša. Ponovio je da su Slovenija i Hrvatska prijateljske zemlje, te da slovenski premijer i Vlada podupiru Hrvatsku u ulasku u Europsku uniju i to, kaže, ne miješaju s graničnim problemima dviju zemalja.

Na skupu u hotelu "Marjan" govorili su Ivan Jarnjak, Božo Biškupić, Kolinda Grabar-Kitarović, Zvonimir Puljić, Dubravka Šuica i drugi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙