FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 6. obljetnica smrti dr. Franje Tuđmana

ZAGREB, 10. prosinca 2005. (Hina) - U povodu šeste obljetnice smrtiprvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmanau subotu je u Starogradskoj vijećnici održan komemorativni skup unazočnosti najviših hrvatskih i dužnosnika HDZ-a.
ZAGREB, 10. prosinca 2005. (Hina) - U povodu šeste obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana u subotu je u Starogradskoj vijećnici održan komemorativni skup u nazočnosti najviših hrvatskih i dužnosnika HDZ-a.

Djelo Franje Tuđmana bit će upisano zlatnim slovima u hrvatsku povijest kazao je u prigodnoj riječi premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader istaknuvši kako ne smijemo zaboraviti doprinos predsjednika Tuđmana i hrvatskih branitelja u osamostaljenju i obrani samostalne hrvatske države. U njihovim djelima i tim događajima trebamo tražiti nadahnuće i poticaje za budućnost. "Ne pozivam vas da živimo u prošlosti, nego da iz nje učimo kao bismo izbjegli zamke koje će se sigurno postavljati Hrvatskoj na putu i u budućnosti", rekao je Sanader.

"Naša je povijest bila teška, ali smo uvijek znali izaći iz teške situacije i očuvati hrvatsku državotvornost zahvaljujući hrabrim hrvatskim sinovima koji su kroz povijest vodili hrvatski narod, a jedan od najvećih bio je Franjo Tuđman. Želim kao predsjednik HDZ-a i premijer izraziti duboku zahvalnost i poštovanje prema Franji Tuđmanu za sve što je učinio za Hrvatsku i za hrvatski narod i našu budućnost", rekao je Sanader.

Pozvao je na suglasje o ulozi Franje Tuđmana u stvaranju hrvatske države i obrani od velikosrpske agresije te obnovi zemlje, jer je u njima vodio glavnu riječ i koji je znao što treba učiniti, naglasivši kako je to neupitno. Kako vrijeme prolazi kritike na Tuđmanov račun blijede, ali njegovo djelo i ostvarenje ostaje, istaknuo je Sanader.

O slučaju generala Ante Gotovine i aktualnom hrvatskom političkom trenutku, Sanader je ponovio da razumije emocije ljudi, no da treba sačuvati prisebnost, vjeru u sebe, povjerenje u hrvatsku Vladu i državne institucije koje znaju što treba učiniti i kako obraniti istinu o Domovinskom ratu.

"Nitko, pa Haaški sud neće srušiti istinu o Domovinskom ratu, a istina je da je Hrvatska bila napadnuta i bila žrtva velikosrpske agresije da se obranila legitimnim osloboditeljskim akcijama", poručio je.

Drago mi je da ima sve više razumijevanja i da je veliki dio hrvatskog naroda, građana i javnosti na strani razuma i odlučnosti da obranimo stečevine Domovinskog rata, ništa drugo nije bila ni Tuđmanova politika, rekao je Sanader.

Ne možemo živjeti u izolaciji, moramo sudjelovati u međunarodnim procesima da bismo imali sigurniju budućnost, poručio je među ostalim, premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader na komemoraciji prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Komemoraciji su bili nazočni predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, potpredsjednici Sabora, članovi Vlade, HDZ-ovi saborski zastupnici i stranački dužnosnici, sinjski alkari i drugi.

Na grob prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na zagrebačkome groblju Mirogoju vijence su položili i zapalili svijeće njegova obitelj, mnogobrojni štovatelji, prijatelji, vodstvo HDZ-a na čelu s predsjednikom stranke i premijerom Ivom Sanaderom, predstavnici grada Zagreba te predstavnici mnogih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Nakon što je zahvalio i odao počast dr. Franji Tuđmanu, predsjednik HDZ-a Ivo Sanader novinarima je izjavio kako su došli obilježiti šestu godišnjicu smrti predsjednika Tuđmana jer se, kao i svake godine, 10. prosinca prisjećaju prvoga hrvatskog predsjednika, čovjeka koji je učinio velika djela za Hrvatsku.

"Tuđman je sigurno jedan od najzaslužnijih za hrvatsku samostalnost, za suverenu hrvatsku državu, za obranu od agresije, za stvaranje jedne snažne oružane sile koja je oslobodila zemlju 1995., i u tom smislu mu dugujemo zahvalnost i poštovanje", rekao je Sanader.

Istaknuo je kako HDZ za to ima još dodatni razlog jer mu je Franjo Tuđman bio osnivač. "Ja mu kao drugi predsjednik i njegov nasljednik u ime svih naših članova i simpatizera odajem duboko poštovanje i duboki pijetet", dodao je.

Mnoštvo ljudi od subote ujutro je posjetilo grob dr. Franje Tuđmana, a izaslanstva su jedno za drugim u tišini polagala vijence i palila svijeće.

Najviše je vijenaca stranke koju je utemeljio - iz središnjice te iz svih županijskih i gradskih organizacija i Mladeži HDZ-a.

Među mnogobrojnim vijencima je i vijenac HVIDR-e, Udruge djece poginulih branitelja, Nezavisnih dragovoljaca hrvatskih, Hrvatskoga generalskog zbora, Hrvatskoga žrtvoslovnog društva, Nezavisnog sindikata na poslovima razminiranja. Na jednom od vijenaca piše "Od njegovih generala".

Prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu došli su izraziti zahvalnost i sinjski alkari u narodnim nošnjama, roditelji poginulih hrvatskih branitelja iz Brodsko-posavske županije, a, kao i svake godine, tu je bio bračni par iz Primoštena Nato i Nada Skorin s fotografijama Franje Tuđmana i generala Ante Gotovine te Ante Marinić iz Solina s velikim križem na ramenu.

Bilo je i natpisa kao što su "dr. Franjo Tuđman riješio je hrvatsko pitanje" i "Slavonija ne šuti - ne damo generala".

Na grob dr. Franje Tuđmana vijence su položili i zapalili svijeće i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednica zagrebačke Gradske skupštine Tatjana Holjevac, izaslanstvo Hrvatskoga bloka na čelu s predsjednikom te stranke Ivićem Pašalićem i mnogi drugi.

Dr. Franjo Tuđman umro je u Zagrebu u noći s 10. na 11. prosinca 1999. Hrvatsku demokratsku zajednicu osnovao je 1989. i postao njezinim prvim predsjednikom. Nakon prvih demokratskih, višestranačkih izbora 1990. izabran je za predsjednika Republike Hrvatske, a potom je za predsjednika države biran izravno 1992. i 1997. Pod njegovim vodstvom Hrvatska je međunarodno priznata, postala članica UN-a, a u Domovinskom ratu obranjena od velikosrpske agresije i okupacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙