FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 7. siječnja 2006.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 7. siječnja 2006.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

NEW ORLEANS - Prva karnevalska sezona od udara uragana Katrina službeno je počela u subotu u New Orleansu, iako mnogi žitelji devastiranog američkog grada smatraju da je prerano za zabavu nakon tragedije. Želimo poslati jasnu poruku da New Orleans namjerava nastaviti s normalnim životom. New Orleans bez karnevala nije New Orleans, kazao je gradonačelnik Ray Nagin, dodavši kako je grad prijašnjih godina za vrijeme i od karnevala zarađivao čak milijardu dolara. Čuveni neworleanski karneval Mardi Gras tradicionalno počinje 12 dana nakon Božića i traje do 28. veljače. Svakodnevno se održavaju parade sa brojnim orkestrima, uz zvuke jazza i kreolskih pjesama. U gradu je spremno oko 25.000 hotelskih soba, što je za 10.000 manje nego prije udara Katrine 29. kolovoza.

AMSTERDAM - Nizozemski vojnici koji pomažu preživjelima u potresu u Pakistanu, tuže se kako su izloženi zabrani konzumiranja alkohola, dok britanski i španjolski vojnici piju i rugaju im se. "Kad smo stigli, rekli su nam da je u ovoj zemlji alkohol zabranjen ili da je do njega veoma teško doći i mi smo to prihvatili", rekao je jedan vojnik za nizozemski dnevnik De Telegraaf. "Španjolci se vozikaju uokolo u autima punim Heinekena... A Englezi nam dolaze u logor pijani i smiju nam se", kaže drugi vojnik. Glasnogovornik nizozemskoga ministarstva obrane kaže da je uobičajeno zabraniti alkohol u muslimanskim zemljama, u skladu s lokalnim običajima. Deseci su tisuća ljudi poginuli u potresu, a stotine tisuća izgubili su sve što su imali, rekao je i dodao da "izdržati bez alkohola je mala žrtva".

RIM - Ida Severini (78), umirovljenica iz Rima, tužila je talijanskog premijera Silvija Berlusconija jer nije ispunio predizborna obećanja o povećanju mirovina. Berlusconi je, naime, u predizbornoj kampanji 2001. godine u sklopu svog "ugovora s Talijanima" obećao da će najmanja mirovina iznositi 516 eura mjesečno. Ida Severini i pet godina kasnije prima mirovinu od 378 eura iako je glasala za Berlusconija isključivo zbog spomenutog obećanja. "Nadala sam se tom novcu, ali nije stigao", rekla je Severini za talijanske medije, obrazlažući zašto je Berlusconija tužila sudu. "Želim da mi objasni zašto nije ispunio obećanje", dodala je. Prvo ročište pred rimskim sudom zakazano je za 28. veljače.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙