FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Božo Ljubić odustaje od borbe za čelno mjesto HDZ-a

MOSTAR, 6. siječnja 2006. (Hina) - Božo Ljubić, kandidat zapredsjednika HDZ-a Bosne i Hercegovine na proteklom stranačkom Saboru,objavio je u petak u otvorenom pismu članovima HDZ-a BiH da odustajeod borbe za čelno mjesto stranke, dodajući da je njegova odlukamotivirana fizičkim izbacivanjem uglednog člana Martina Raguža sastranačkog sastanka.
MOSTAR, 6. siječnja 2006. (Hina) - Božo Ljubić, kandidat za predsjednika HDZ-a Bosne i Hercegovine na proteklom stranačkom Saboru, objavio je u petak u otvorenom pismu članovima HDZ-a BiH da odustaje od borbe za čelno mjesto stranke, dodajući da je njegova odluka motivirana fizičkim izbacivanjem uglednog člana Martina Raguža sa stranačkog sastanka.

Raguž je fizički udaljen sa sjednice Središnjeg odbora HDZ-a BiH u četvrtak u Mostaru na kojoj je Odbor gotovo jednoglasno izglasao potporu predsjedniku stranke Draganu Čoviću, Ljubićevom unutarstranačkom rivalu, za njegovo vođenje stranke.

"Priča zvana HDZ BiH je za mene završena 5. siječnja 2006. i prije početka Središnjeg odbora. Nasilje nad demokracijom je tu kulminiralo fizičkim nasiljem", stoji u Ljubićevom otvorenom pismu članovima HDZ-a BiH.

Ljubić je podmetanjima ocijenio tvrdnje kako ga je tijekom unutarstranačke borbe podupirao HDZ Hrvatske.

"Špekuliralo se, pa i podmetalo, da se ja u ovoj borbi oslanjam na Zagreb ili na Bruxelles. Istina je da bismo mnoge probleme mogli lakše rješavati uz odgovarajuću suradnju i sa Zagrebom i sa Bruxellesom", dodao je Ljubić.

Ljubićeve pristaše tvrde kako je Čović neregularno izabran na čelo stranke, te da su Ljubić i Raguž, kao i Josip Merdžo, nestatutarno izbačeni iz stranke.

Ljubić, Raguž i Merdžo izbačeni su iz stranke odlukom visokog suda časti i drugostupanjskom potvrdom predsjedništva stranke. Oni su sa skupinom nezadovoljnika potpisali promemoriju u kojoj su zatražili sazivanje novoga Sabora i povlačenje predsjednika Čovića. Čelništvo HDZ-a takav je potez ocijenilo protustatutarnim djelovanjem.

Predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer Ivo Sanader ranije je kritizirao odluku o izbacivanju Ljubića, Raguža i Merdže iz HDZ-a BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙