FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vanjskotrgovinski deficit BiH u 2005. godini veći od 3,7 milijardi eura

SARAJEVO,6. siječnja(Hina) - Vanjskotrgovinski deficit Bosne iHercegovine, koji već godinama raste, u 2005. je dosegnuo rekordniiznos premašivši 3 milijarde i 700 milijuna eura, potvrdio je u petakdopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Petar Milanović.
SARAJEVO,6. siječnja(Hina) - Vanjskotrgovinski deficit Bosne i Hercegovine, koji već godinama raste, u 2005. je dosegnuo rekordni iznos premašivši 3 milijarde i 700 milijuna eura, potvrdio je u petak dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Petar Milanović.

Predstavljajući novinarima u Sarajevu podatke o gospodarskom stanju u BiH u 2005. godini, Milanović je istaknuo kako je posljednjih šest mjeseci poništilo većinu pozitivnih trendova koji su se naslućivali početkom prošle godine.

Naglasio je kako je prosinac bio naročito "katastrofalan" i upozorio da će, nastavi li se ovako, u BiH uskoro uslijediti velika kriza.

Samo u prosincu u BiH je uvezeno roba u vrijednosti od 1,410 milijardi konvertibilnih maraka (oko 721 milijuna eura) dok je izvoz iznosio svega 370 milijuna KM (oko 189 milijuna eura).

Milanović je ocijenio kako je na ovakvo stanje djelomice utjecalo i uvođenje PDV-a s prvim danom 2006. godine što je brojne tvrtke ponukalo na povećani uvoz no, kaže Milanović, to još uvijek ne mijenja činjenicu da gospodarstvo BiH nije dovoljno konkurentno na svjetskom tržištu.

Ukupni vanjskotrgovinski deficit BiH tijekom 2005. godine procijenjen je na sedam milijardi i 254 milijuna KM, a u odnosu na 2004. godinu veći je 870 milijuna KM (445 milijuna eura).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙