FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schwarz-Schilling: Gospodarska pitanja proritetna za BiH

SARAJEVO,16. prosinca(Hina) - Novoimenovani Visoki predstavnik za Bosnui Hercegovinu Christian Schwarz-Schilling, koji će dužnost službenopreuzeti od siječnja 2006., izjavio je kako će mu na novoj dužnostiprva zadaća biti rješavanje gospodarskih problema u toj zemlji.
SARAJEVO,16. prosinca(Hina) - Novoimenovani Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schwarz-Schilling, koji će dužnost službeno preuzeti od siječnja 2006., izjavio je kako će mu na novoj dužnosti prva zadaća biti rješavanje gospodarskih problema u toj zemlji.

"Gospodarstvo mi je najvažniji prioritet. Potom slijede tijela vlasti u BiH i njihova učinkovitost pa prijenos ovlasti s Ureda Visokog predstavnika (OHR) na Ured posebnog predstavnika Europske unije (EUSR)", kazao je Schwarz-Schilling u intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski "Dnevni avaz".

Njemački je političar koji ima dugogodišnje iskustvo međunarodnog posrednika u BiH najavio kako neće često posezati za tzv. Bonskim ovlastima koje Visokom predstavniku, među ostalim, daju pravo smjene izabranih domaćih dužnosnika.

Takve bi se ovlasti ukinule do kraja 2007. godine kada bi se trebao ugasiti i OHR u sadašnjem obliku.

"To (Bonske ovlasti) ću koristiti kao posljednji instrument", kazao je Schwarz-Schilling istaknuvši kako će mu cilj biti vratiti povjerenje u izabrane vlasti te da to kani postići pružanjem pomoći i savjeta.

Također je najavio aktivno angažiranje u području reforme policije i pravosuđa te racionalnijeg ustroja vlasti.

Novi Visoki predstavnik potvrdio je kako suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ostaje jedna od ključnih zadaća za BiH.

Schwarz-Schilling je kazao kako nije odlučeno koliko će trajati njegov mandat u BiH jer će to ovisiti o brzini kojom će EUSR zamijeniti OHR.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙