FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kardinal Bozanić predvodio misu u katedrali

ZAGREB, 6. siječnja 2006. (Hina) - Danas na svetkovinu Sveta trikralja ili Bogojavljenje, zagrebački nadbiskup, kardinal JosipBozanić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u zagrebačkojkatedrali.
ZAGREB, 6. siječnja 2006. (Hina) - Danas na svetkovinu Sveta tri kralja ili Bogojavljenje, zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić predvodio je svečano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali.

Govoreći o važnosti ove svetkovine, kardinal se u propovijedi zapitao nije li i danas iznova opasno dosljedno živjeti vjeru. Ponovno, ustvrdio je kardinal Bozanić, postaje hrabrost živjeti kao kršćanin sa svim zahtjevima koje kršćanstvo uključuje. Dodao je da se i danas često na kršćane gleda kao na čudake, a ismijavanje kršćanskoga načina života potvrđuje da smo stranci i pridošlice.

"Međutim, upravo je to potrebno da se trgnemo iz svoje udobnosti, da dođemo do istine, do spoznaje čovjeka koji je slika Božja. Pravo značenje čovjekove veličine leži u činjenici da možemo postati slični Bogu, a to ćemo postići kada Božja istina i ljubav postanu našim svjetlom i našim životom."

"Zahvalni smo Bogu za Lijepu našu, a lijepom su je učinili ljudi, koji su se uspjeli uzdići iznad nje i obilježiti je znakovima vječnosti. Ostat će lijepom samo ako mi ostanemo na svom putu, ako dopustimo da svjetlo budućega Grada, rasvijetli naše gradove i sela", poručio je kardinal.

Govoreći o današnjem blagdanu, poklonu mudraca s Istoka, novorođenom Isusu, kardinal je istaknuo kako je taj blagdan i danas aktualan, te kako ne možemo u ljepoti svijeta ne otkrivati vječni um što ga prepoznajemo u tajnama stvorenoga i mudrošću raspoređenoga, koje nas uvijek iznova privodi k jedinom Bogu, Stvoritelju neba i zemlje. Ako tako gledamo jednostavno ćemo shvatiti da je Onaj koji je stvorio svijet, koji je rođen u Betlehemu, i danas nazočan među nama u euharistiji, to je Bog koji nas želi u svome zajedništvu vječnoga života, rekao je.

I u današnjem vremenu često smo u napasti Sveto pismo i vjeru Crkve smatrati predmetima rasprava, umjesto da nam budu put koji vodi u život. Dok razmišljamo o onima koji znaju, ali ne žive prema spoznatome, te o onima koji ne znaju, ali tražeći pronalaze put, moramo shvatiti da Isus nije želio Crkvu koja će u prvom redu raspravljati o Božjoj riječi, nego Crkvu koja će biti mjesto življene riječi. Biblija nam ne smije postati predmetom zadovoljavanja znatiželje, nego knjigom koja pokazuje čovjeku kako treba živjeti u istini i pravdi i u zajedništvu s drugima, kazao je nadbiskup.

Na kraju današnje propovijedi kardinal Bozanić je podsjetio da sutra vjernici istočnoga obreda i vjernici drugih kršćanskih Crkava slave Božić, pa im je poželio da bude radostan i od Boga blagoslovljen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙