FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački filmaš oživljava teoriju kubanske zavjere za ubojstvo Kennedyja

BERLIN, 6. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Američkog predsjednika JohnaKennedyja je 22. studenoga 1963. u Dallasu ubio Lee Harvey Oswald ponalogu kubanskih tajnih službi, tvrdi se u dokumentarcu njemačkogfilmaša Wilfrieda Huismanna, koji će u petak biti prikazan na tv-mrežiARD.
BERLIN, 6. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Američkog predsjednika Johna Kennedyja je 22. studenoga 1963. u Dallasu ubio Lee Harvey Oswald po nalogu kubanskih tajnih službi, tvrdi se u dokumentarcu njemačkog filmaša Wilfrieda Huismanna, koji će u petak biti prikazan na tv-mreži ARD.

"Radilo se o Castrovoj osveti za pokušaj CIA-e da ga ubije otrovnom kemijskom olovkom", navodi Huismann u svom dokumentarnom filmu "Sastanak sa smrću".

Dosad se brojnim tezama u raznim knjigama i filmovima pokušavalo objasniti Kennedyjevo ubojstvo i među njima teorija o uroti pomno isplaniranoj na Kubi nije ništa novo. Mogućnost upletenosti komunističke vlade u Havani u cijeli slučaj smatrala se malo vjerojatnom.

Wilfried Husimann je ponovo oživljava: ključni svjedok Oscar Marino, bivši član kubanskih tajnih službi i jedan od Castrovih prvih suradnika, potvrdio je Huismannu da je Oswald radio za kubanske tajne službe.

Prema tom dokumentarnom filmu, demokratska administracija Kennedyjevog nasljednika Lyndona Johnsona znala je za te veze, ali je radije prikrila istinu, jer je Johnson želio izbjeći novi sukob s Kubom i sačuvati reputaciju svoje stranke.

Film donosi svjedočenje jednog istražitelja koji je ispitivao Oswalda i baca novo svjetlo na ubojicu koji nije bio tek neurotični već obrazovani pojedinac, fanatičnih anti-američkih uvjerenja.

Film se također oslanja na svjedočenja bivših američkih i meksičkih tajnih agenata i na arhivske dokumente KGB-a.

Huismann je poznat autor nekoliko zapaženih dokumentarca, među kojima se ističu oni o Kremlju i špijunaži.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙