FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkriveno slikovno pismo Maya

WASHINGTON, 6. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Slikovno pismo Mayaotkriveno u Gvatemali koje je nastalo otprilike 250 godina prije našeere pokazuje da je ta pretkolumbijska civilizacija imala razvijenosustav pisanja stoljećima prije nego li se vjerovalo, stoji u studijiobjavljenoj u četvrtak u SAD-u.
WASHINGTON, 6. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Slikovno pismo Maya otkriveno u Gvatemali koje je nastalo otprilike 250 godina prije naše ere pokazuje da je ta pretkolumbijska civilizacija imala razvijeno sustav pisanja stoljećima prije nego li se vjerovalo, stoji u studiji objavljenoj u četvrtak u SAD-u.

Prema kamenom bloku na kojem je pismo otkriveno, pronađenom u piramidi zvanoj "Las Pinturas" u San Bartolu pismo Maya datiralo bi iz istog perioda kao i pisma drugih srednjoameričkih kultura, istaknuo je antropolog William Saturno, autor radova objavljenih u časopisu Science 6. siječnja.

Kamen na kojemu je vidljivo deset znakova slikovnoga pisma pronađen je u blizini jedne od prostorija piramide u kojoj je isti antropolog otkrio najstarije zidne slikarije Maya.

Samo je jedan od deset znakova potpuno prepoznatljiv, a riječ je o jednoj verziji znaka kojim se u tekstovima Maya označava plemstvo ili vladar.

Otkriće tih deset znakova, koji su vjerojatno bili dio mnogo dužega niza, nameće pitanje o odnosima između pisma Maya i pisama ostalih kultura s tog područja, primijetio je Saturno.

Pismo Maya sadrži 800 znakova, a arheolozi ga smatraju najsavršenijim pismom s tog područja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙