FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sukob EU i SAD oko američke pomoći siromašnim zemljama

HONG KONG, 13. prosinca 2005. (Hina/AP) - Europska unija i SAD sukobilisu se u utorak u Hong Kongu oko pitanja pomoći siromašnima uprehrambenim namirnicama nakon što je povjerenik EU za trgovinu PeterMandelson izjavio da američka pomoć iskrivljuje međunarodne trgovinsketokove.
HONG KONG, 13. prosinca 2005. (Hina/AP) - Europska unija i SAD sukobili su se u utorak u Hong Kongu oko pitanja pomoći siromašnima u prehrambenim namirnicama nakon što je povjerenik EU za trgovinu Peter Mandelson izjavio da američka pomoć iskrivljuje međunarodne trgovinske tokove.

Mandelson je potvrdio i da je o tom pitanju raspravljao i na privatnim sastancima s američkim trgovinskim predstavnikom Robom Portmanom i ministrima ostalih utjecajnih trgovinskih sila na rubu ministarskog sastanka članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) o liberalizaciji trgovine.

"Stvarni je cilj velikog strukturiranog američkog programa pomoći u hrani pružanje potpore američkim poljoprivrednim proizvođačima. On iskrivljuje trgovinu i umanjuje lokalnu proizvodnju", kazao je povjerenik EU novinarima.

Neke članice WTO-a, među prvima EU, postavile su pitanje koriste li se programi pomoći u hrani kao metoda rješavanja viška poljoprivrednih proizvoda i podupiranja cijena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙