FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gvatemala traži pomoć SAD-a u borbi protiv droge

GUATEMALA CITY, 21. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Gvatemala, glavnatranzicijska zemlja za trgovinu droge u SAD, treba više američkepomoći kako bi svladala kokainske bande i spriječila ih u stjecanjupolitičke moći, izjavio je tamošnji ministar unutarnjih poslova.
GUATEMALA CITY, 21. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Gvatemala, glavna tranzicijska zemlja za trgovinu droge u SAD, treba više američke pomoći kako bi svladala kokainske bande i spriječila ih u stjecanju političke moći, izjavio je tamošnji ministar unutarnjih poslova.

Ministar Carlos Vielmann je ustvrdio da su tu srednjoameričku država "napali" mafijaški moćnici, što je usporedio sa situacijom u Kolumbiji osamdesetih godina prošlog stoljeća kada su vodeći narko karteli objavili rat vladi.

"U Gvatemali opažamo sličnosti s događajima u Kolumbiji između 1985. i 1990. kada je vlada počela napadati trgovce drogom, a oni su uzvraćali napadajući dužnosnike i političare, kako bi destabilizirali zemlju i izazvali paniku", izjavio je Vielmann Reutersu.

Američka vlada tvrdi da 75 posto kokaina prokrijumčarenog u SAD dolazi iz Gvatemale, a Washington posljednjih godina zabrinjava i sve veća korumpiranost u gvatemalskim sigurnosnim snagama.

Ugled te zemlje poljuljan je i prošlog mjeseca kada je glavni dužnosnik za borbu protiv droge uhićen u SAD-u sa suradnicma zbog sumnje da su krijumčarili drogu.

Vielmann, ipak, tvrdi kako vlada nastoji očistiti policijske redove te traži veću potporu SAD-a u ratu protiv droge.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙