FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 4. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta
ZAGREB, 4. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta

ZAGREB/MOSKVA - Ruski i ukrajinski dužnosnici su u srijedu ujutro, nakon noćašnjih pregovora, uspjeli postići dogovor o opskrbi plinom za petogodišnje razdoblje, fiksiravši cijenu ruskog plina na 230 dolara za 1000 prostornih metara, izvijestio je predsjednik ruske tvrtke Gazprom Aleksej Miller. Dogovor je uspješan za Gazprom, a od 1. siječnja naša će tvrtka ukrajinskim korisnicima isporučivati plin preko tvrtke RosOukrEnergo, rekao je na konferenciji za novinare Miller. Nakon razgovora s predsjednikom ukrajinske energetske tvrtke Naftogaz Oleksijem Ivčenkom Miller je kazao da će dogovor omogućiti stabilnu opskrbu plinom za cijelu Europu. Nova cijena prijenosa ruskog plina preko Ukrajine je 1,6 dolara za 1000 prostornih metara na svakih 100 km, u odnosu na dosad spominjanu cijenu od 1,09 dolara, izvijestio je France presse.

JAKARTA - Više od 200 ljudi nestalo je na indonezijskom otoku Javi u odronu u kojemu je u srijedu srušeno više od 100 kuća. "Pretpostavlja se da su zatrpani ispod tona blata. Dosad su pronađena dva tijela, a dvije su osobe spašene", rekao je glasnogovornik okruga Banjarnegara. Nakon kiša došlo je do odrona u kojemu su srušene najmanje 104 kuće u središnjem javanskom okrugu. U susjednom selu smještene su 44 osobe koje su uspjele pobjeći. Spasilačke ekipe, policajci i vojska i dobrovoljci pokušavaju iskopati preživjele ili tijela prekrivena tonama blata. Poplave i odroni tijekom vikenda su pogodili i istočnu Javu, a broj poginulih popeo se na 58. Za odrone u kojima su nestale tisuće kuća ekolozi optužuju ilegalnu sječu šuma u kojima su uništena porječja.

TALLMANSVILLE - Ekipe za spašavanje izvukle su u srijedu iz rudnika Sago u Zapadnoj Virdžiniji 12 rudara više od 40 sati nakon što se u oknu dogodila eksplozija koja je ubila jednog njihovog kolegu. Eksplozija se dogodila u ponedjeljak rano ujutro na dubini od približno 80 metara i više od tri kilometra od ulaza u rudnik. U utorak navečer još se nisu znali točni uzroci eksplozije. U trenutku nesreće u rudniku je bilo 19 rudara, a šestorica su se uspjela spasiti. Vijest o spašavanju 12 rudara članovi obitelji doznali su dok su okupljeni u baptističkoj crkvi molili za spas svojih bližnjih.

ZAGREB - U Francuskoj je u srijedu ukinuto izvanredno stanje uvedeno u studenome zbog nemira u predgrađima, a kako bi se izbjeglo ponavljanje nasilja vlasti obećavaju poticanje zapošljavanja i integracije imigranata, piše France presse. Izvanredno stanje proglašeno 8. studenoga i produljeno za tri mjeseca do 21. veljače, uvedeno je temeljem zakona iz 1955. iz vremena Alžirskog rata, i na vrhuncu krize omogućilo je uvođenje policijskih satova u rizičnim područjima. Francuska vlada opravdavala je produljenje opasnošću od nove eskalacije nasilja tijekom božićnih i novogodišnjih praznika, no to se nije dogodilo, premda je u novogodišnjoj noći zapaljeno za trećinu više automobila nego prethodne godine. Stranke ljevice, najveći sindikati i brojne udruge građana činili su pritisak na vladu da ukine izvanredne mjere.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙