FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN: preporuke za otvaranje tržišta taksi prijevoza

ZAGREB, 2. siječnja 2006. (Hina) - Važeći propisi kojima jedinicelokalne samouprave uređuju sustav za dodjelu koncesija za pružanjetaksi prijevoza ne omogućuju slobodan pristup tom tržištu, čime sesprječava njezin razvitak na tržišnim osnovama, a što za krajnjuposljedicu ima visoke cijene usluga, osobito u usporedbi s cijenama udrugim tranzicijskim, ali i u razvijenim zemljama, zaključak je VijećaAgencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).
ZAGREB, 2. siječnja 2006. (Hina) - Važeći propisi kojima jedinice lokalne samouprave uređuju sustav za dodjelu koncesija za pružanje taksi prijevoza ne omogućuju slobodan pristup tom tržištu, čime se sprječava njezin razvitak na tržišnim osnovama, a što za krajnju posljedicu ima visoke cijene usluga, osobito u usporedbi s cijenama u drugim tranzicijskim, ali i u razvijenim zemljama, zaključak je Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Vijeće AZTN-a, kako se navodi u današnjem priopćenju, preporučuju napuštanje pravila 'jedna koncesija - jedno vozilo', odnosno određivanja broja vozila po stanovniku, uvođenje sustava dodjele koncesija poduzetnicima, dok broj vozila treba biti ovisan o potrebama na strani potražnje.

Također, predlažu i promjene u načinu određivanja cijena taksi prijevoza na način da zbog zaštite interesa građana jedinice lokalne samouprave određuju maksimalne cijene, a da se taksi-prijevoznicima omogući slobodno formiranje cijena do razine te, najviše cijene.

Stav je Vijeća da bi otvaranje tržišta u skladu sa spomenutim preporukama donijelo višestruke koristi potrošačima - niže cijene, povećanje dostupnosti i raznovrsnosti usluga, ali i potaklo veću poduzetničku aktivnost na ovom tržištu i u bitnome doprinijelo smanjenju "crnog tržišta" taksi prijevoza u Hrvatskoj.

Vijeće je na toj, zadnjoj prošlogodišnjoj sjednici razmatralo i Analizu tržišta tiska u 2004. godini, kojom su obuhvaćena tržišta naklade tiska, oglašavanja u tisku te distribucije tiska.

Rezultati te analize pokazuju da na tržištu naklade općeinformativnih dnevnika, prema podacima HGK, nakladnika i distributera, najveći tržišni udio ima Večernji list, a slijede ga Jutarnji list, Novi list, Slobodna Dalmacija, Glas Istre i Vjesnik, dok na tržištu naklade političkih tjednika najveći tržišni udio ima Globus a slijedi ga Nacional.

Što se tiče tržišta distribucije tiska, iako i dalje najveći tržišni udio drži Tisak, nastavlja se trend pada njegovog tržišnog udjela te rast udjela Distri-pressa.

Na svojoj je posljednjoj lanjskoj sjednici Vijeće i pokrenulo postupak radi utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja protiv tvrtke 'Kvasac', jer su analize Agencije pokazale da ta tvrtka primjenjuje različite uvjete na istovrsne poslove s drugim poduzetnicima, te bi takvo ponašanje moglo narušiti tržišno natjecanje na tržištu prodaje svježeg i suhog pekarskog kvasca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙