FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bruxelles: Počeo screening za poljoprivredu

ZAGREB/BRUXELLES, 5. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska je u ponedjeljaku Bruxellesu započela screening, provjeru usklađenosti hrvatskogzakonodavstva s europskim, za poglavlje poljoprivreda i ruralni razvojšto je jedno od najtežih i najopsežnijih poglavlja u pregovorima očlanstvu u EU.
ZAGREB/BRUXELLES, 5. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska je u ponedjeljak u Bruxellesu započela screening, provjeru usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim, za poglavlje poljoprivreda i ruralni razvoj što je jedno od najtežih i najopsežnijih poglavlja u pregovorima o članstvu u EU.

Od ponedjeljka do petka stotinjak hrvatskih stručnjaka zajedno će s turskim kolegama slušati predstavnike Europske komisije koji će im objašnjavati pravnu stečevinu za ovo poglavlje.

Poljoprivreda je u isključivoj nadležnosti Europske unije. Europska Zajednička poljoprivredna politika (CAP) regulirana je brojnim obvezujućim pravilima, koja će Hrvatska morati usvojiti i osigurati njihovu provedbu kako bi se mogla suočiti s konkurentskim pritiskom unutar EU-a i osigurati primjerene uvjete života na ruralnim područjima.

Istovremeno u Bruxellesu počinje i druga, bilateralna faza, screeninga za poglavlje tržišno natjecanje. Prva faza screeninga za to poglavlje održana je 8. studenoga.

Tržišno natjecanje obuhvaća politiku tržišnog natjecanja u užem smislu (anti-trust) i kontrolu državnih potpora. Pravila tržišnog natjecanja izravno se provode na području EU-a, a države članice su dužne u potpunosti surađivati s Europskom komisijom u provedbi tih pravila. Europsko zakonodavstvo na tom području obuhvaća pravila i postupke za suzbijanje protutržišnog djelovanja poduzeća te za

sprečavanje vlada u davanju državnih potpora koje narušavaju tržišno natjecanje na unutarnjem tržištu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙