FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN: Agrokor mora smanjiti broj maloprodajnih mjesta

ZAGREB, 2. siječnja 2006. (Hina) - Vijeće Agencije za zaštitu tržišnognatjecanja ocijenilo je koncentraciju Agrokora i PIK-a Vrbovec uvjetnodopuštenom, naloživši Agrokoru da na području Zagrebačke i Varaždinskežupanije proda ili prenamijeni nekoliko maloprodajnih prodavaonica,dok je koncentraciju Agrokora i Belja ocijenilo dopuštenom.
ZAGREB, 2. siječnja 2006. (Hina) - Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja ocijenilo je koncentraciju Agrokora i PIK-a Vrbovec uvjetno dopuštenom, naloživši Agrokoru da na području Zagrebačke i Varaždinske županije proda ili prenamijeni nekoliko maloprodajnih prodavaonica, dok je koncentraciju Agrokora i Belja ocijenilo dopuštenom.

Vijeće je, kako se navodi u današnjem priopćenju, ocijenilo da bi negativni učinci koncentracije Agrokora i PIK-a Vrbovec "mogli imati za posljedicu značajno sprječavanje, ograničavanje ili narušavanje tržišnog natjecanja na tržištima trgovine na malo mješovitom robom i trgovine na veliko svježim junećim i svinjskim mesom i mesnim prerađevinama od junećeg i svinjskog mesa".

Dodalo je i da je pri određivanju mjera za sprječavanje ovakvih posljedica, Vijeće vodilo računa o specifičnosti te koncentracije, budući da je Agrokor stekao PIK Vrbovec u postupku privatizacije "te je stoga tog poduzetnika potrebno restrukturirati".

Uz prodaju ili prenamjenu prodavaonica na području Zagrebačke i Varaždinske županije, u kojima su Agrokorovi tržišni udjeli iznad 40 posto, Vijeće navodi i kako je Agrokor obvezan kroz naredne tri godine u svojoj maloprodaji i veleprodaji osigurati ponudu mesnih prerađevina od junećeg i svinjskog mesa te svježe junetine i svinjetine i drugih poduzetnika koji su tržišni takmaci PIK-a Vrbovec i drugim poduzetnicima u sklopu koncerna.

Pritom se dodaje da ponuda prerađevina tržišnih takmaca mora iznositi najmanje 25 posto, dok ponuda svježeg mesa mora biti najmanje 20 posto količinske prodaje.

Ujedno, Vijeće je Konzumu i PIK-u Vrbovec naložilo da s kupcima u veleprodaji svježe junetine i svinjetine i mesnih prerađevina od junećeg i svinjskog mesa u razdoblju od jedne godine održe na snazi sporazume koje su sklopili prije provedbe koncentracije, kako bi se u tom razdoblju omogućila prilagodba tih poduzetnika novonastalim tržišnim okolnostima.

Za razliku od koncentracije s PIK-om Vrbovec, Vijeće je koncentraciju Agrokora i Belja ocijenilo dopuštenom.

Kako se pojašnjava u priopćenju, primjenjujući mjerila i kriterije prava tržišnog natjecanja u EU, koji se odnose na slučaj kada se radi o stjecanju ili preuzimanju poduzetnika u teškoćama, kao što je Belje, Vijeće je ocijenilo da ta koncentracija neće prouzročiti negativne tržišne učinke, koji bi bili veći od onih koji bi nastali izlaskom Belja s tržišta.

Uz to, dodaje se, iako ovom koncentracijom dolazi do jačanja tržišnog položaja Agrokora u trgovini na malo i trgovine na veliko svježim mesom i mesnim prerađevinama, Agrokor na tim tržištima ne ostvaruje udjel iznad 40 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙