FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 2. siječnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta
ZAGREB, 2. siječnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta

SARAJEVO - Vlasti Srbije i Crne Gore pojačat će napore u 2006. da bi se uhitio bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, a njegovo privođenje sada je samo tehničko a ne političko pitanje, izjavio je predsjednik Nacionalnog vijeća SCG-a za suradnju s Haaškm sudom Rasim Ljajić u intervjuu kojeg u ponedjeljak objavljuje sarajevski Dnevni avaz. Ljajić je kazao da uskoro slijedi uspostava nacionalnog vijeća za sigurnost koje bi trebalo koordinirati rad civilnih i vojnih obavještajnih službi. Potvrdio je da Mladić sve do studenog 2005. godine primao mirovinu u Srbiji, što drži ogromnim propustom. Dobijali smo uvjeravanja da se to ne radi ali se ispostavilo da njegova supruga i dva časnika vojske, jedan umirovljeni a drugi djelatna vojna osoba, podižu mirovinu, rekao je Ljajić.

BEJRUT - Povjerenstvo Ujedinjenih naroda koje istražuje okolnosti smrti nekadašnjem libanonskog premijera zatražilo je razgovor sa sirijskim predsjednikom Basharom Assadom i ministrom vanjskih poslova Faroukom al-Sharom, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik povjerenstva. "Povjerenstvo će tražiti i da što prije razgovara s (nekadašnjim sirijskim potpredsjednikom) Abdulom-Halimom Khaddamom", rekao je glasnogovornik. Khaddam je u petak u televizijskome intervjuu rekao da je Assad prijetio nekadašnjem libanonskom premijerom Rafiku Haririju nekoliko mjeseci prije ubojstva 14. veljače 2005.

ANKARA - Dijete koje je umrlo u nedjelju u Turskoj i još tri hospitalizirane osobe za koje se sumnjalo da su zaražene ptičjom gripom, nisu nositelji smrtonosnog virusa, objavio je u ponedjeljak jedan visoki dužnosnik turskog ministarstva zdravstva Turan Buzgan. "Bolest i smrt nije prouzročila ptičja gripa. Traju ispitivanja radi pronalaženja uzroka", rekao je Buzgan. Ispitivanja izvedena na četiri osobe, 14-godišnjaku Muhamet Ali Kocyigitu, koji je umro u nedjelju u bolnici u mjestu Van, na istoku zemlje i troje njegove braće i sestara nisu pokazali nikakvu vrstu zaraze ptičjom gripom, rekao je taj dužnosnik.

PORT-AU-PRINCE - Privremena vlada Haitija potvrdila je u nedjelju odgodu prvog kruga predsjedničkih i parlamentarnih izbora predviđenih za 8. siječnja na Haitiju, rekao je u petak jedan član Privremenog izbornog vijeća. U priopćenju vlade nije preciziran datum budućih izbora koji su u godinu dana već četiri puta odgađani. Prema izvoru bliskom Izbornom vijeću i privremenoj vladi Haitija, sada se prvi krug predviđa za utorak 7. veljače. Trideset i četiri kandidata, među kojima je jedna žena, kandidirali su se za predsjedničke izbore.

KATMANDU - Nepalski maoistički pobunjenici u ponedjeljak su objavili da neće produljiti četveromjesečni prekid vatre koji istječe u ponoć. Isprva tromjesečni prekid vatre objavili su u rujnu i pod pritiskom ga javnosti produljili za mjesec dana, iako ga se vladine snage nisu pridržavale. "Kraljevska vojska opkoljava našu narodnu oslobodilačku vojsku koja je na obrambenim položajima, i napadaju nas s kopna i iz zraka" priopćili su pobunjenici. "Prisiljeni smo krenuti u ofenzivu, ne samo zbog mira i demokracije, već i u samoobrani", dodaje se. Pobunjenici inspirirani kineskim vođom Mao Zedongom bore se od 1996. kako bi srušili nepalsku monarhiju. U toj je pobuni do sada ubijeno oko 12.000 ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙