FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tijekom 2005. manje terorističkih napada u Izraelu

ZAGREB, 2. siječnja 2006. (Hina) - Tijekom 2005. godine na područjuIzraela i područjima pod Palestinskom samoupravom izvršeno je manjeterorističkih napada za razliku od prethodne četiri i pol godine,prema u ponedjeljak objavljenim podacima izraelskih sigurnosnih službikoje prenosi izraelski tisak.
ZAGREB, 2. siječnja 2006. (Hina) - Tijekom 2005. godine na području Izraela i područjima pod Palestinskom samoupravom izvršeno je manje terorističkih napada za razliku od prethodne četiri i pol godine, prema u ponedjeljak objavljenim podacima izraelskih sigurnosnih službi koje prenosi izraelski tisak.

Glavni razlog smanjenju terorističkih aktivnosti tijekom 2005. godine je, prema mišljenjima analitičara, prekid vatre postignut između Izraelaca i Palestinca, a na to smanjenje vjerojatno je utjecalo i izraelsko povlačenje iz pojasa Gaze.

U terorističkim napadima izvršenim prošle godine živote je izgubilo 45 Izraelaca, dok je na primjer 2004. godine u tim napadima smrtno stradalo 117 Izraelaca.

Prošla je godina bila treća godina za redom kada je bitno smanjen broj terorističkih napada. Na vrhuncu drugog palestinskog ustanka intifade, 2002. godine, teroristi su ubili 450 Izraelaca.

Izaelska služba unutarnje sigurnosti Shin Bet i izraelske obrambene snage smatraju da je do tog smanjenja broja terorističkih napada došlo uglavnom zbog njihovog zajedničkog djelovanja u sprječavanju terorističkih napada i djelovanja protiv terorističkih organizacija.

Izraelski "sigurnosni zid" više se ne spominje kao glavni faktor u sprječavanju samoubilačkih napada, uglavnom zbog toga što su teroristi pronašli načine da unatoč tome uđu na područje Izraela.

Tijekom 2005. godine izvšeno je pet samoubilačkih napada - dva u Netanyji, jedan u Haderi, jedan u Tel Avivu i jedan u Be'er Shevi ali u tom napadu nije bilo žrtava.

Ipak, glavnim razlogom smanjenja terorističkih napada analitičari smatraju prekid vatre postignut na palestinskim područjima, unatoč tome što se tog primirja ne pridržavaju sve palestinske frakcije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙