FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 1. siječnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati
ZAGREB, 1. siječnja 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

BERN - Novi švicarski predsjednik Moritz Leuenberger preuzeo je u nedjelju predsjedničku dužnost, što će biti njegov drugi predsjednički mandat, izvijestile su agencije. Leugenberger, član švicarske Socijal-demokratske stranke, dužnost predsjednika države obavljao je tijekom 2001. Osim predsjedničke funkcije Leugenberger će nastaviti obavljati i svoju dosadašnju dužnost ministra transporta, komunikacija i energetike.

DŽAKARTA - Potres srednje jakosti pogodio je indonezijsku pokrajinu Aceh u nedjelju, godinu dana nakon razornog tsunamija koji je pogodio to područje, a zasad nema izvješća o žrtvama iil šteti. Potres jakosti 5,5 stupnjeva imao je epicentar u oceanu, 55 kilometara jugozapadno od glavnog grada provincije, Banda Aceha. Potresi jačine 6 stupnjeva i manje ne smatraju se dovoljno snažnima da bi prozročili tsunami.

ABU DHABI - Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abbas u nedjelju je u Abu Dhabiju ocijenio "teškom pogreškom" odluku palestinskih skupina da prekinu dogovoreno primirje s Izraelcima, dodavši kako se ne radi o nečemu što je vremenski ograničeno. "Oni koji govore o prekidu primirja čine tešku pogrešku", rekao je Abbas za službenu novinsku agenciju Ujedinjenih Arapskih Emirata Wam, dodavši kako sporazum o primirju, zaključen u Kairu s palestinskim skupinama, "nije vremenski ograničen".

MADRID - Španjolska ministrica zdravstva Elena Salgado u nedjelju je objasnila drakonski karakter zakona o zabrani pušenja koji je 1. siječnja stupio na snagu u Španjolskoj. "U našoj zemlji nije bilo zakona" koji je ograničavao konzumiranje duhana "dok su druge zemlje već donijele takve zakone. Mislim ipak da će sukobi biti minimalni", kazala je Salgado u razgovoru za agenciju Europa press. Prvi pravi izazov novog zakona bit će u ponedjeljak na radnim mjestima, gdje je od nedjelje zabranjeno pušenje, bez mogućnosti organiziranja prostora za pušače, što je izazvalo bijes onih koji uživaju u duhanu.

TEHERAN - Zločini koje su cionisti počinili nad Palestincima isti su kao zločini koje su nacisti počinili tijekom Drugog svjetskog rata, izjavio je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, prenosi novinska agencija ISNA. "Jedno pitanje koje na zapadu moraju razjasniti je to koje su to zločine oni počinili tada (tijekom Drugog svjetskog rata), a da ih cionisti ne čine danas", rekao je iranski predsjednik tijekom razgovora sa novinarem agencije IRSNA. "Cionizam je de facto neonacizam", dodao je on.

PATRAS - Kulturna prijestolnica Europe u ovoj godini je grčko mjesto Patras, treće po veličini u toj zemlji, koji će ove godine s početkom od 13. siječnja ugostiti brojna kulturna događanja, od izložbi, koncerata do filmskog festivala. Gradonačelnik Andreas Karavolas je na web-stranici kulturne prijestolnice 2006. zapisao da je to mjesto sunca, mora, mladosti i kulture.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙