FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 8. kolovoza 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.Ł
ZAGREB, 8. kolovoza 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.Ł

ZAGREB - Odvjetnici generala Ante Gotovine uputili su Haaškom sudu zahtjev da njihov klijent početak suđenja čeka u u kućnom pritvoru, javili su u utorak hrvatski mediji. Odvjetnik generala Gotovine Luka Mišetić izjavio je za Hrvatsku televiziju da je odvjetnički tim podnio takav specifičan zahtjev jer se general Gotovina nije dobrovoljno predao Sudu, već je četiri godine bio u bijegu, što mu je otegotna okolnost zbog koje su potrebna dodatna jamstva. Prema Mišetićevim riječima, odvjetnički je tim dobio jamstva hrvatske vlade. Premijer Ivo Sanader osobno je potpisao to jamstvo, rekao je odvjetnik. Gotovina bi, piše Večernji list od srijede, želio u pritvoru boraviti u obiteljskoj kući u Pakoštanima. Kućni bi se pritvor nadzirao elektroničkom uređajem, narukvicom, objasnio je Mišetić. Posebni bi odašiljač stalno pokazivao gdje je Gotovina, javila je Hrvatska televizija, a Večernji list piše kako bi narukvica, izađe li general iz kruga kućnog pritvora, alarmirala MUP i Haški sud.

HUNTINGTON, Utah - Spasioci nemaju pojma da li je šest rudara još živo nakon urušavanja rudnika ugljena u središnjoj američkoj saveznoj državi Utah i trebat će najmanje tri dana da bi doprli do njih, rekao je u utorak suvlasnik rudnika. Bob Murray, predsjednik i direktor tvrtke Murray Energy Corp. rekao je novinarima da nije bilo kontakta s rudarima od nesreće rano u ponedjeljak. Upotrebljavajući tešku opremu za bušenje odozgo i ekipe unutar okna spasioci nastoje doći do područja 450 metar ispod zemlje i 610 metara od najbliže točke pristupa rudarima.

ANKARA - Turska i Irak postigli su u utorak dogovor o borbi protiv kurdskih pobunjeničkih skupina u Iraku, rekao je u utorak turski premijer. "Dogovorili smo se da treba uložiti napore kako bi se završila nazočnost kurdistanske radničke stranke (PKK) u Iraku", rekao je premijer Recep Tayyip Erdogan na konferenciji za novinare s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem. Prema Erdoganovim riječima, dvojica su premijera potpisala memorandum o razumijevanju koji određuje da će se ubrzati rad na finalizaciji sporazuma o protuterorističkoj djelatnosti i borbi protiv kurdskih gerilaca koji sve više napadaju Tursku iz baza na sjeveru Iraka.

"Dogovorili smo se s Turskom o pitanju borbe protiv terorizma", rekao je al-Maliki. "Irak ne dopušta (PKK-u) boravak na svojem teritoriju i neće to ni ubuduće dopuštati", dodao je.

ZAGREB - Preliminarni izvještaj inspektora britanske vlade pokazao je u utorak kako postoji "velika vjerojatnost" da soj virusa koji je izazvao novu epidemiju slinavke i šapa potječe iz obližnjih istraživačkih laboratorija, objavile su agencije. U izvještaju vladine agencije za zdravstvo i sigurnost ne optužuje se nijedan obližnji laboratorij, ali kaže se da su oni vjerojatan izvor, objavio je Reuters. Jedan laboratorij vodi vladin Institut za zdravlje životinja (IAH), a drugi je u vlasništvu velike privatne američko-francuske tvrtke Merial Animal Health. Postoji "stvarna mogućnost" da se bolest proširila kretanjem ljudi, a mogućnost da se proširila zrakom ili poplavom "zanemariva je", kaže se u prvom izvještaju, a prenosi Associated Press. Dosad je zbog epidemije slinavke i šapa, otkrivene u petak, ubijeno najmanje 120 goveda.

AMSTERDAM - Palestinski liječnik koji tvrdi da je bio mučen kako bi priznao da je namjerno zarazio stotine libijske djece HIV-em planira tužiti Libiju UN-ovu Odboru za ljudska prava, priopćio je u utorak njegov odvjetnik. Ashraf Alhajouj i pet bugarskih bolničarki oslobođeni su 24. srpnja nakon više od osam godina zatvora prema dogovoru između Libije i Europske unije. "Alhajouj planira u rujnu uložiti tužbu Odboru Ujedinjenih naroda za ljudska prava zbog mučenja, kašnjenja procedure i zloporabe dokaza među ostalim", rekla je agenciji Reuters odvjetnica Liesbeth Zegveld. Libijski sud je devet libijskih policajaca i jednog liječnika oslobodio optužbe da su mučili te medicinske radnike. Alhalouj želi da europske države arbitriraju kod Libije radi naknade i tužit će policajce za koje kaže da su ga mučili, rekla je Zegveld.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙