FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 13. srpnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled najvažnijih događaja do 4,30 sati:
ZAGREB, 13. srpnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled najvažnijih događaja do 4,30 sati:

MOSKVA

Tvrdnjom da bi se prema ruskome odbijanju izručenja glavnoga osumnjičenika za ubojstvo Aleksandra Litvinenka trebala odnositi isključivo kao prema pravosudnom slučaju, Rusija je jučer od Britanije zatražila da taj slučaj ne politizira. Britanski su dužnosnici zaprijetili poduzimanjem nekih koraka protiv Rusije jer je odbila izručiti Andreja Lugovoja, nekadašnjeg agenta državne službe sigurnosti koji bi morao na suđenje u vezi s trovanjem Aleksandra Litvinenka lani u Londonu. Bivšeg člana KGB-a koji je postao poslovni čovjek, Andreja Lugovoja 22. svibnja je britansko tužiteljstvo optužilo za ubojstvo Litvinenka, koji je umro otrovan visokoradioaktivnim polonijem u studenome 2006.

LONDON

Irački fotograf i vozač koji su radili za agenciju Reuters u Iraku ubijeni su jučer u Bagdadu u akciji koju je, prema policijskim izvorima, izvela američka vojska. Prema izjavama očevidaca, vojna akcija bio je helikopterski napad u kojem su poginuli fotograf Namir Noor-Eldeen (22), te vozač Saeed Chmagh (40), u istočnom Bagdadu. Američka vojska objavila je da istražuje slučaj no zasad još nije izdala nikakvo priopćenje. Prvo policijsko izvješće koje je dobio Reuters pokazuje da su su Noor-Eldeen i Chmagh ubijeni u "nasumičnom američkom bombardiranju", u kojem je poginulo još devet osoba.

BEČ

Ekipa inspektora Agencije Ujedinjenih naroda za atomsku energiju (IAEA) otputovala je jučer u Sjevernu Koreju gdje će nadgledati zatvaranje sjevernokorejskog reaktora za proizvodnju plutonija, najvažnije komponente nuklearnog programa te države. Kad stignu, bit će to prvi put u gotovo pet godina da je Sjeverna Koreja primila stručnjake iz te organizacije sa sjedištem u Beču otkako je krajem 2002. komunistički režim protjerao promatrače IAEA.

WASHINGTON

Tanker s 86.000 tona mazuta nasukao se jučer ispred njujorške obale no zasad nema naftne mrlje, objavila je američka Obalna straža. Tanker White Sea kompanije Tanker Pacific, nasukao se kod pješčanog spruda New Jerseya oko 06.30 sati ujutro nakon otkazivanja kormila, rekao je glasnogovornik Obalne straže Steve Sapp. Brod je nasukan ispred ulaza u njujoršku luku pa Obalna straža ne mora zatvarati plovne puteve, a dužnosnici vjeruju da će uspjeti odsukati brod tako da se ne stvori naftna mrlja, prenosi CNN. Izlijevanje mazuta predstavlja poseban problem jer on ne isparava, niti se razgrađuje u vodi.

WASHINGTON

Boeing 777 American Airlinesa s 232 putnika i člana posade jučer je skrenut s leta Los Angeles - London i prizemljen u zračnoj luci J. F. Kennedy u New Yorku jer je posada izvijestila o sumnjivom putniku, a FBI objavio kako se radilo o zabuni. Američka Uprava za sigurnost prometa (TSA) priopćila je kako "ispituje incident u New Yorku, ali da nije našla poveznice s terorizmom". Istodobno je iz Ford Lauderdala na Floridi savezna uprava zračnog prometa (FAA) izvijestila o zamalo izbjegnutom sudaru dvaju putničkih zrakoplova na pisti tamošnjeg aerodroma. U međunarodnoj zračnoj luci Fort Lauderdale-Hollywood na Floridi došlo je do "bliskog susreta" dvaju zrakoplova na pisti: zrakoplov United Airlinesa propustio je red za polijetanje i ušao na pistu na kojoj je slijetao avion kompanije Delta. Dva zrakoplova s ukupno 300 putnika i članova posada izbjegla su sudar za samo 30 metara.

GIBRALTAR

Španjolska policija ušla je jučer na brod američke tvrtke za koju službeni Madrid vjeruje da je možda ukrao potopljeno blago vrijedno milijune dolara. Španjolska je obalna straža zaustavila brod Ocean Alert nakon što je isplovio iz britanske kolonije Gibraltara. Španjolska tvrdi da američka tvrtka Odyssey Marine Exploration ima blago koje je možda uzela iz španjolskih voda ili sa španjolskoga galijuna koji je u kolonijalno doba potopljen u Atlantiku. Odyssey Marine Exploration floridska je tvrtka koja se bavi traženjem potopljenog blaga, a priopćila je da je sasvim zakonito uzela zlatnika i srebrnjaka vrijednih oko petsto milijuna dolara s Crnoga labuda, broda potopljenog u Atlantskom oceanu, na lokaciji koju tvrtka ne želi odati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙