FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 29. srpnja 2007.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati
ZAGREB, 29. srpnja 2007.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati

SALZBURG

Sve države jugoistočne Europe imaju vrlo jasne europske perspektive i na tom putu imaju potporu gotovo svih zemalja EU, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader po završetku susreta šefova vlada država jugoistočne Europe koji je pod nazivom "Sastanak za stabilnost u jugoistočnoj Europi u 21. stoljeću" u subotu održan u Salzburgu. Naglasio je da RH sljedeće godine očekuje pozivnicu u NATO i završetak pregovora s EU. Uz domaćine skupa, austrijskog kancelara Alfreda Gusenbauera, austrijsku ministru vanjskih poslova Ursulu Plassnik i koordinatora Pakta o stabilnosti JI Europe Erharda Buseka, na njemu su sudjelovali premijeri Hrvatske, Albanije, Crne Gore i Moldavije. Na sastanku se razgovaralo o regionalnim problemima, stanju i suradnji u gospodarskom razvitku regije, uključujući energetska pitanja, te o europskim perspektivama tih zemalja. "Bio je to vrlo dobar i konstruktivan sastanak" rekao je Gusenbauer i dodao da je Austrija zainteresirana za jugoistok Europe, odnosno najveći je izravni ulagač u regiji i zauzima se za ulaganje u znanje i obrazovanje. Gusenbauer je naglasio je da nijedna regija u Europi posljednjih godina nije doživjela takve promjene i pomake u pozitivnom smislu kao jugoistočna Europa .

MADRID

Požari su jugoistočnom Europom nastavili bjesniti i u subotu, posebice u Makedoniji, i nešto manjim intenzitetom u Grčkoj te u Italiji, Srbiji, Rumunjskoj i odnedavno na španjolskim Kanarskim otocima. U Makedoniji se vatrogasci bore s najmanje 30 šumskih požara, većinom u području Tetova i Gostivara. U gašenju je sudjelovalo i šest helikoptera iz Njemačke, Slovenije i Turske, a očekuje se i pomoć u zrakoplovima iz Turske, Norveške i Rusije. Makedonski predsjednik Branko Crvenkovski zatražio je pomoć i od svog srbijanskog kolege Borisa Tadića. U sjeverozapadnom dijelu Grčke zabilježeno je pet požara koje nastoji ugasiti gotovo 300 vatrogasaca sa 60 vozila, četiri zrakoplova i četiri helikoptera. Na jugu Italije koji je ovoga tjedna bio pretrpio veliki broj požara stanje se od petka znatno popravilo. Na krajnjem jugu u regiji Kalabriji u subotu su se vatrogasci borili s nekoliko požara do kojih je samo jedan većih razmjera. U Rumunjskoj gdje su u subotu temperature trebale dostići 38 stupnjeva povećana je razina spremnosti u okolici Bukurešta i na jugu zemlje dok su vlasti na sjeverozapadu zemlje objavile da je požar u okrugu Caras Severin stavljen pod nadzor. U Bugarskoj je policija objavila da je uhitila 14-ro osoba optuženih da su namjerno podmetnule požare u središnjem dijelu zemlje. Bugarski su mediji objavili da je uslijed požara život izgubilo četvoro ljudi no još nema službenih podataka o stradalima.

SARAJEVO

Šest stoljeća islama u BiH obilježeno je u subotu navečer na sarajevskom stadionu Koševo posebnom ceremonijom pod nazivom "Moj ummete" kojoj je nazočilo više desetaka tisuća posjetitelja. "Europa se treba osloboditi straha od islama i straha od napretka muslimana" rekao je Cerić. Dodao je kako "Europa treba biti spremna prihvatiti istinu o islamu i poštivati muslimane", rekao je na svečanosti poglavar islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa Cerić. "Nikoga se, osim Boga, ne bojimo" istaknuo je Cerić. Inače, dio bosanskohercegovačkih medija uoči ove proslave više je puta isticao kako poglavar islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić ima ambicija postati glavni muftija europskih muslimana i da će u tom smjeru uobličiti svoj govor u Sarajevu. Program svečanosti "Moj ummete" sastojao od nastupa islamskih folklornih skupina, učenja Kurana, izvedbi islamske duhovne glazbe, a zatim i svjetovne glazbe.

BEČ

Zemlje zapadnog Balkana moraju nastaviti s provedbom reformi u područjima pravosuđa i sigurnosti ako žele ukidanje viza za ulazak u Europsku uniju, izjavila je u subotu austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik. "Ukidanje vize se ne može dogoditi bez odgovarajućih mjera druge strane", rekla je Plassnik tijekom sastanka sa čelnicima balkanskih država u Salzburgu, službeno je priopćeno. Reforme se ne bi trebale provoditi "samo zato da se udovolji EU-u", istaknula je Plassnik. Ipak, austrijska ministrica je izrazila i zadovoljstvo suradnjom balkanskih zemalja i Europske unije posljednjih godina, što je dovelo do ublažavanja viznog režima s četiri balkanske zemlje. Naime, EU je u travnju potpisao sporazum s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Crnom Gorom kojim je snižena cijena tzv. schengenskih viza. Poduzetnicima, studentima i novinarima ublažena je i procedura dobivanja viza. Takav je dogovor postignut nakon što navedene zemlje prihvatile primiti nazad svoje ilegalne imigrante iz Europe. Sa Srbijom je ostao na snazi stari vizni režim.

WASHINGTON

Američki potpredsjednik Dick Cheney u subotu je u Washingtonu podvrgnut manjem operativnom zahvatu tijekom kojeg mu je zamijenjen 'pacemaker', objavio je njegov ured. "Naprava je uspješno zamijenjena bez komplikacija. Potpredsjednik se dobro osjeća", kazala je Cheneyjeva glasnogovorica Megan McGinn. Liječnici u Sveučilišnoj bolnici George Washington zamijenili su Cheneyju samo srčani defibrilator (ICD) - tzv. 'pacemaker', ne i žice koje vode iz njega u srce, jer bi to zahtijevalo puno veću operaciju. Nakon redovitog godišnjeg pregleda u lipnju, liječnici su savjetovali zamjenu ugrađenog srčanog defibrilatora (ICD) jer je na postojećem trebalo zamijeniti baterije. Cheney je napustio bolnicu četiri sata nakon jutarnjeg dolaska, uz osmijeh i mahanje novinarima, u pratnji supruge Lynne. Cheney (66) je do sada imao četiri srčana udara, posljednji, blaži, u studenom 2000., nakon dramatičnih predsjedničkih izbora. Od 2001. ima ugrađen 'pacemaker', koji pomaže u regulaciji otkucaja srca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙