FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 14. srpnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati
ZAGREB, 14. srpnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

MOSKVA - Dekretom predsjednika Vladimira Putina, Rusija je suspendirala članstvo u Sporazumu o ograničenju konvencionalnih vojnih snaga u Europi, objavio je Kremlj u subotu. Rusija je suspendirala sudjelovanje u Sporazumu o Konvencionalnim snagama u Europi (CFE) usvojenom 1990. godine radi smanjenja broja tenkova, teške artiljerije i borbenih zrakoplova između Atlantika i ruskog planinskog lanca Ural. Rusija je optužila Zapad jer nije raticifirana dopunjenu verzija sporazuma iz 1999. godine koja u obzir uzima novo, posthladnoratovsko stanje. Prošlomjesečni razgovori s članicama NATO-a nisu uspjeli.

PARIZ - Bugarska i još neke zemlje, među kojima i Hrvatska, trebale bi platiti 400 milijuna dolara odštete obiteljima više od 400 libijske djece koju su, navodno, HIV-om zarazile bugarske medicinske sestre i palestinski liječnik, objavio je u subotu francuski list Le Figaro. Njih šestero osuđeno je na smrt nakon što su proglašeni krivima da su smrtonosnim virusom zarazili 426 libijske djece dok su devedesetih godina radili u dječjoj bolnici u Bengaziju. Prema pisanju Le Figaroa, svaka obitelj dobit će milijun dolara odštete. List prenosi riječi Seifa al-Islama Gadafija, sina libijskog vođe Moammara Gadafija koji je na čelu je zaklade Gadafi koja je vodila pregovore u tom slučaju i koji je rekao da će "novac osigurati međunarodni izvori u obliku vraćanja duga". "Zainteresirane zemlje su Bugarska, Slovačka, Hrvatska i Češka", rekao je Gadafi, ne iznoseći pojedinosti o tome.

LJUBLJANA - Hrvatska još nije dobila odgovor slovenske strane na prijedlog da se dvije zemlje za rješavanje spornog pitanja granice zajedno obrate nekom međunarodnom tijelu, izjavio je u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od subote državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Hido Biščević, dodajući da je takav prijedlog hrvatske Vlade upućen Sloveniji prije skoro dvije godine. "Naši bi se odnosi takvom odlukom odmah promijenili jer bi najspornije pitanje bilo skinuto s dnevnog reda, a krenuli bi razgovori sasvim druge vrste", rekao je Biščević kojemu je u opširnijem razgovoru najviše pitanja bilo upućeno upravo na sporne granične teme.

ISLAMABAD - Bombaš samoubojica usmrtio je najmanje osam pakistanskih vojnika i 20 ranio kada se u subotu automobilom-bombom zaletio u vojni konvoj u plemenskom području sjeverozapada Pakistana koje graniči s Afganistanom, Sjevernom Waziristanu, naveo je vojni izvor. "Napad je bio usmjeren na konvoj koji je prevozio postrojbe pakistanske vojske i paravojne snage", rekao je glavni vojni glasnogovornik bojnik Waheed Arshad, prenosi agencija DPA.

PEKING - Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stigli su u subotu u Pjongjang u nadzor zatvaranja sjevernokorejskog reaktora za proizvodnju plutonija, najvažnije komponente nuklearnog programa te države u sklopu prve misije nadzora u gotovo pet godina, javlja agencija Xinhua. Deset inspektora će otići u Yongbyon, glavni nuklearni kompleks zemlje kojeg se Pjongjang obvezao zatvoriti u zamjenu za gospodarske i političke ustupke, precizirala je službena kineska agencija. "Putujemo u Yongbyon s opremom i nastaviti ćemo rad, a zatim ćemo obznaniti našem stožeru zabilježene napretke", rekao je šef ekipe IAEA-e Adel Tolba u zračnoj luci Pekinga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙