FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 4. kolovoza 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.Ł
ZAGREB, 4. kolovoza 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.Ł

BRUXELLES - Mattelov američki proizvođač Fisher-Price povlači i u Europi dječje igračke koje bi mogle biti zatrovane prevelikom količinom olova u boji, javile su jučer agencije. Te igračke proizvedene u Kini već su prodavane u Njemačkoj, Austriji, Belgiji, Francuskoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, Nizozemskoj, Portugalu, Španjolskoj i Češkoj kao i u zemljama koje nisu članice Europske unije, Hrvatskoj i Švicarskoj, priopćila je Europska komisija. Briselske su vlasti nakon upozorenja iz Velike Britanije svih 27 zemalja članica Europske unije informirale o opasnostima. Britanske vlasti navele su 83 različita artikla koja bi mogla imati previše olova u boji. Artikli su povezani s dječjim emisijama Nickelodeon i Ulica Sezam, a među njima su i igračke Elmo, Big Bird, Dora, Explorer i Go Diego Go. Prema podacima Mattela veliki dio igračaka još je u skladištima. Fisher-Price iz Belgije ističe kako su djeca u opasnosti samo ako se boja istrlja s igračke. Tvrtka je rekla kako je mala količina olova dospjela u igračke proizvedene između 19. travnja i 2. srpnja.

MOSTAR - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak izjavio je jučer u Mostaru kako Hrvati i hrvatske političke stranke u Bosni i Hercegovini trebaju iskoristiti prigodu koja će im se pružiti u predstojećim ustavnim promjenama u toj zemlji. "Hrvati u BiH imat će dovoljno mogućnosti da zbog svog specifičnog položaja iznesu prijedloge i inicijative za ustavne promjene. Sve će inicijative biti dobrodošle", rekao je Lajčak nakon sastanka sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem. Lajčak je istaknuo kako on kao Visoki predstavnik nema namjeru nametati bilo kakav model novog ustava BiH, ali da je spreman podržati dogovor domaćih političara o ustavnim promjenama. Međunarodni dužnosnici angažirani u BiH učestalo najavljuju skoro obnavljanje pregovora o ustavnim promjenama i ističu kako je donošenje novog ustava BiH najvažnije političko pitanje u toj zemlji nakon što je 1995. potpisan Daytonski sporazum kojim je okončan rat.

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je jučer na telefonskoj sjednici uredbu kojom je privremeno zabranila izvoz pšenice, kukuruza, soje i suncokreta. Uredba kojom se privremeno zabranjuje izvoz ratarskih kultura trebala bi stupiti na snagu već u subotu kad bude objavljena u Službenom glasniku Srbije. Kako je rečeno srbijanskoj agenciji Beta, mjera bi bila privremena i vrijedila bi vjerojatno tri mjeseca ili najduže do kraja godine i "neće značiti ograničenje tržišnih sloboda, ali će pridonijeti da se u izvanrednoj situaciji osigura stabilnost u opskrbi i cijenama".

ISLAMABAD - Američki predsjednik George W. Bush ocijenio je jučer mogućnost američkih napada na terorističku mrežu al Qaedu u Pakistanu "neukusnom", istaknuvši kako Washington poštuje suverenost svojeg saveznika, objavila je pakistanska vlada.

Bush je to rekao pakistanskom predsjedniku Pervezu Musharrafu nazvavši ga telefonom kako bi prenio svoje čestitke Pakistancima pred 60. obljetnicu njihove neovisnosti 14. kolovoza. Kandidat za predsjedničku nominaciju američke Demokratske stranke, senator Barack Obama, rekao je ovaj tjedan da Sjedinjene Države moraju biti spremne napasti ciljeve al Qaede u Pakistanu. Bude li izabran u studenome 2008., Obama je rekao da bi mogao zapovijediti napade u unutrašnjosti Pakistana s ili bez potpore pakistanske vlade. "Bush je rekao da su takve izjave neukusne i potaknute predizbornim kalkulacijama", priopćilo je pakistansko ministarstvo vanjskih poslova.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush u petak je potpisao novelirani zakon o domovinskoj sigurnosti, koji predviđa veća i bolje usmjerena izdvajanja za antiterorističke mjere unutar SAD te pregled morskog i zračnog tereta namijenjenog SAD-u u zemljama ukrcaja. Zakon uvodi faktore rizika kod određivanja sredstava za države i gradove u SAD iz saveznih fondova za sigurnost, na temelju čega će se novac racionalnije preusmjeravati na gradove najizloženije terorističkoj prijetnji, kao što su New York i Washington. Zakon predviđa izdvajanje četiri milijarde dolara za jačanje sigurnosti u željezničkom, autobusnom i tranzitnom prometu u SAD. U roku od tri godine treba se osigurati skeniranje svog tereta u putničkim zrakoplovima koji lete za SAD a u toku od pet godina svih kontejnerskih brodova koji isplovljavaju za SAD, posebno zbog otkrivanja improviziranih nuklearnih naprava.

UJEDINJENI NARODI - Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo je u petak "veliku zabrinutost" zbog opetovanih izvješća o krijumčarenju oružja Libanonu, ne uputivši ipak izravan poziv Siriji i Iranu da poštuju UN-ov embargo. Umjesto toga, u izjavi predsjedatelja Vijeća koju je usvojilo svih 15 zemalja članica i koje je pročitano na sastanku otvorenom za javnost ističe se obveza svih zemalja, "posebice onih u regiji", da poduzmu mjere kako se embargo na prodaju oružja Libanonu ne bi kršio. Vijeće je također izrazilo zabrinutost zbog izvješća da se libanonske i druge skupine i milicije u toj zemlji ponovno naoružavaju, kao i "veliku zabrinutost" zbog nedavnih tvrdnji Hezbollaha da "i dalje posjeduje vojne kapacitete za napad na sve dijelove Izraela".

LONDON - Nekoliko stotina putnika Eurostara bilo je u petak zatočeno u tunelu ispod La Manchea gotovo šest sati zbog nestanka struje, objavili su britanski mediji. Nestanak struje, do kojeg je došlo zbog radova na popravku stropnog nosača, dogodio se u 10.30 sati ujutro po mjesnom vremenu, javio je BBC. Vlak Eurostar s nekoliko stotina putnika iz tunela je izvukao drugi vlak. Ozlijeđenih nema.

MOSKVA - Rusija je u petak objavila da bi mogla pokrenuti kazneni postupak protiv Andreja Lugovoja, čije izručenje traži Velika Britanija optužujući ga da je ubio emigranta Aleksandra Litvinenka, ako London dokaže njegovu krivnju. "Ako se uvjerimo, kao i oni, da je to ozbiljan slučaj, tada imamo obilje presedana za pokretanje vlastitog kaznenog postupka, održavanje sudskih saslušanja i izricanje presude", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, kako prenose ruske agencije. Britanija traži od Moskve da izruči Lugovoja, bivšeg KGB-ovog tjelesnog čuvara koji je postao poslovni čovjek, kako bi mu se u Londonu sudilo za Litvinenkovo ubojstvo. Rusija to odbija, pozivajući se na svoj ustav koji brani izručivanje ruskih državljana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙