FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 2. srpnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih događaja u svijetu do 4,30 sati.
ZAGREB, 2. srpnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih događaja u svijetu do 4,30 sati.

GLASGOW - Britanska policija je rekla da ostvaruje brz napredak u lovu na osumnjičene za napad automobilom na zračnu luku u Glasgowu i spriječene napade automobilima-bombama u Londonu. Peter Clarke, čelnik protuterorističkog odjela Scotland Yarda, rekao je da istraga brzo napreduje. "Mnogo saznajemo o ljudima upletenim u napade ovdje u Glasgowu i pokušane napade u središtu Londona. Veze među njima postaju sve jasnije", rekao je Clarke na konferenciji za tisak. Jedan dužnosnik službe sigurnosti britanske vlade koji nije želio biti imenovan izjavio je da izgleda sigurno kako iza napada stoji mreža rasprostranjena po cijeloj Velikoj Britaniji. Britanska policija je objavila da su na britanskim željezničkim postajama pojačane mjere sigurnosti kako bi se osiguralo da britanski putnici u ponedjeljak mogu sigurno pristići na posao. Na željezničkim postajama kruže dodatne policijske ophodnje i povećan je broj sigurnosnih provjera s obzirom da je vlada razinu nacionalne sigurnosti podigla na "kritičnu" nakon napada ovog vikenda, rekao je u nedjelju Andy Trotter, zamjenik načelnika dijela policije zadužene za sigurnost transporta.

JERUZALEM - Izrael je u nedjelju prebacio Palestincima dio od stotina milijuna dolara poreza koje je 17 mjeseci držao zaleđene, nadajući se da će time ojačati predsjednika Mahmouda Abbasa i istodobno izolirajući Hamas. Skoro 120 milijuna zaleđenih poreznih prihoda prebačeni su kao prva rata, jedna šestina ukupnog iznosa koji je kako tvrde Palestinci Izrael zadržao, što je više nego dovoljno da pokrije jedno puno mjesečno primanje radnika i umirovljenika Palestinskih vlasti. Izrael je porezne prihode, koje prikuplja uime Palestinskih vlasti, počeo zadržavati 1. veljače 2006. nakon što je islamistička militantna skupina Hamas pobijedila Abbasovu skupinu Fatah na parlamentarnim izborima u siječnju. Izraelsko zaleđivanje poreznih prihoda zajedno s ekonomskim sankcijama koje su nametnule zapadne sile, dovelo je Palestinske vlasti na rub financijskog kolapsa i skoro godinu i pol onemogućilo da vladini uposlenici primaju punu plaću. Sankcije su prošloga mjeseca uklonjene za Abbasovu vladu, ali su ostale protiv Hamasove administracije u Gazi.

ACCRA - Na Afričkom summitu u nedjelju se raspravljalo o snu libijskog čelnika Moammara Gaddafija o stvaranju jedinstvene države koja se proteže od Sredozemlja do rta Cape, no drugi su čelnici upozorili na velike prepreke na putu prema tom cilju. Gaddafi već duže vrijeme vodi kampanju za stvaranje Sjedinjenih Država Afrike kao jedinog načina za rješavanje siromaštva i brojnih drugih problema tog kontinenta, uključujući i izazove koje nosi globalizacija. U strastvenom govoru uoči trodnevnog summita Afričke unije aktivistima i studentima je rekao: "Naš je kontinent nazadan, siromašan, muče ga bolesti, podijeljen je i iskorištavan... hoćemo li dopustiti da se takvo stanje nastavi?". Gaddafi gorljivo zagovara stvaranje kontinentalne vlade odmah, no većina njegovih kolega čelnika misli da je to, premda plemenit, nerealan san koji odvraća pozornost od aktualnih kriza kao što su one u Sudanu, Somaliji i drugdje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙