FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30

ZAGREB, 5. srpnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.
ZAGREB, 5. srpnja 2007.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

ISLAMABAD

Glasne eksplozije čule su se rano ujutro iz blizine islamabadske Crvene džamije koju opkoljenom drže snage sigurnosti, ali još se ne zna uzrok eksplozija, kažu očevici.

Nakon najmanje osam eksplozija čula se i pucnjava, ali još nije jasno jesu li snage sigurnosti počele napad na džamiju u kojoj se radikalni vjerski učenici protive vladinoj naredbi o predaji.

Šesnaestero je ljudi poginulo u nasilju koje je izbilo u džamiji u utorak nakon višemjesečnoga natezanja između vlasti i pokreta sličnog talibanima sa sjedištem u džamiji Lal Masjid, odnosno Crvenoj džamiji u Islamabadu.

Nakon eksplozija snage sigurnosti su preko razglasa pozvale ljude iz džamije da se predaju, kažu očevici.

LONDON

Ministarstvo unutarnjih poslova Velike Britanije jučer je smanjilo stupanj državne pripravnosti s donedavnog "najvišeg" na "visoki" stupanj, izvijestivši kako prijetnja od terorističkih napada na tu zemlju više nije neposredna ili neizbježna.

"Visok" stupanj pripravnosti znači da je mogućnost napada "vrlo vjerojatna", a kada je stupanj pripravnosti "najviši" znači da je ona neposredna.

"Danas je Centar za analizu terorističkih napada donio odluku o izmjeni stupnja državne pripravnosti s najvišeg na visoki. Informacije kojima raspolažemo pokazuju da nema neposredne opasnosti od napada", kazala je ministrica unutarnjih poslova Jacqui Smith.

BERLIN

NATO-ove međunarodne snage koje djeluju u Afganistanu pod nazivom ISAF trebaju više vojnika kako bi se smanjio broj poginulih civila u toj zemlji, rekao je jučer njemački general Bruno Kasdorf.

"Naše su se snage 'rastegnule' do svojih krajnjih granica", kazao je Kasdorf na konferenciji održanoj u Berlinu. Zbog sve češćih sukoba između talibana i stranih vojnika u Afganistanu pogiba i sve veći broj civilnog stanovništva. Afganistanska vlada, grupe za zaštitu ljudskih prava i humanitarne organizacije raspolažu podatkom prema kojemu je od početka ove godine poginulo više od 300 civila, uglavnom u zračnim napadima koji su najčešća potpora vojnicima pri kopnenim vojnim operacijama.

JERUZALEM

Izraelski premijer Ehud Olmert i njegov britanski kolega Gordon Brown tijekom jučerašnjega telefonskog razgovora dogovorili su skori sastanak, prvi otkad je Brown 27. lipnja preuzeo dužnost britanskog premijera.

"Premijer Olmert večeras je u telefonskom razgovoru britanskom premijeru Brownu čestitao na novoj dužnosti. Obojica su se složila kako bi se uskoro trebali sastati", stoji u priopćenju ureda šefa izraelske vlade.

"Premijer Olmert zaželio je premijeru Brownu uspjeh na novoj dužnosti te je čestitao britanskom narodu na današnjem oslobađanju novinara BBC-a Alana Johnstona, nakon 114-dnevnog zatočeništva", stoji u priopćenju, te se dodaje da su se Olmert i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy s kojim je telefonom razgovarao u utorak također dogovorili "o skorom sastanku čiji će cilj biti promicanje dobrih odnosa između dviju zemalja".

SANAA

Jemenske su vlasti od ponedjeljka, kada je u samoubilačkom napadu u pokrajini Maribu poginulo sedam španjolskih turista i dvojica jemenskih državljana, uhitile nekoliko desetaka osoba za koje sumnjaju da su povezane s Al-Qaidom.

Predsjednik države Ali Abdullah Saleh i ostali visoki jemenski dužnosnici izjavili su kako vjeruju da iza samoubilačkog napada automobilom-bombom u blizini hrama Kraljice od Sabe u pokrajini Maribu stoji Al-Qaida.

"Više desetaka osumnjičenih za koje vjerujemo da su povezani s Al-Qaidom uhićeni su u trima regijama, Sanaai, Abyanu i Adenu", za Reuters je kazao neimenovani izvor.

MADRID

Zbog požara koji je jučer popodne izbio u sjeveroistočnoj Španjolskoj u blizini turističkog grada Tarragone, vatrogasci su bili prisiljeni iz šest stambenih četvrti evakuirati oko 3.000 stanovnika i goste iz dvaju kampova.

Riječ je o prvom većem požaru od početka ovog ljeta u Španjolskoj. Vatra je izbila popodne u blizini terena za golf u tom turističkom priobalnom dijelu Katalonije, a na gašenju požara angažirano je 28 vatrogasnih službi.

Španjolska je u posljednjih nekoliko godina suočena s čestim i brojnim požarima. Tijekom 2006. u toj je zemlji izgorjelo oko 140.000 hektara zemljišta, najviše u Galiciji na sjeverozapadu zemlje u kojoj je uništeno čak 92.600 hektara vegetacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙