FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 27. lipnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 27. lipnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatski bi sabor u sutrašnjem nastavku zasjedanja trebao razmotriti prijedlog 33 zastupnika iz HNS-a i SDP-a da se Vladi izglasa nepovjerenje zbog korupcijskog skandala u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP), kojem se Vlada usprotivila ocjenivši da je "apsurdno tražiti odgovornost HDZ-ove Vlade za propuste u prošlom mandatu". Zastupnici dviju oporbenih stranaka u prijedlogu ocjenjuju da je Vlada morala znati za nezakonite radnje u HFP-u, s obzirom na činjenicu da su u Upravnom odboru te institucije tri ministra, a vodi ga potpredsjednik Vlade Damir Polančec, te da je ravnatelj HFP-a Grga Ivezić ujedno i predsjednik Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u srijedu kako vjeruje da će se generalu Vladimiru Zagorcu u konačnici ipak suditi u Hrvatskoj, očekujući da on bude izručen Hrvatskoj koja ga traži zbog zloporabe položaja i otuđivanja milijuna dolara. Upitan očekuje li da se suđenje ipak održi u Hrvatskoj, s obzirom da je obrana generala Zagorca danas sudu u Beču predala materijal koji treba prevesti, čime 'kupuje vrijeme' odgađajući eventualno izručenje, Mesić je odgovorio potvrdno. "S obzirom da je čovjek general Hrvatske vojske, da se borio za ovu zemlju, očekivao sam da će poštivati i njezine institucije, te se odazvati kad dobije poziv hrvatskih institucija. Na žalost, ja sam se prevario, ali budući da naše institucije funkcioniraju i da je naša suradnja sa strani faktorima sasvim u redu, očekujem da će naša argumentacija biti poštivana", rekao je Mesić novinarima nakon proslave 30. obljetnice Upravnog suda RH.

ZAGREB - Saborski su klubovi danas u raspravi podržali izvješća o prošlogodišnjem radu Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) te Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), a izvješće HNB-a odbio je podržati Klub HNS-a. HNS-ovac Zlatko Koračević ocijenio je kako je HNB sebi kao glavni cilj postavila održavanje stabilnosti tečaja kune, a pritom je "zaboravila da osnovni razlog postojanja monetarne vlasti nije zaštita kune, nego ekonomski prosperitet i blagostanje zajednice". U HNS-u pogrešnom smatraju i HNB-ovu odluku o ograničavanju rasta kredita koja je, tvrdi Koračević, pogodila samo male domaće banke, koje uglavnom kreditiraju mala poduzeća i obrtnike.

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin danas je s austrijskim kolegom Geuntherom Platterom razgovarao o policijskoj suradnji dvaju zemalja, posebno na području suzbijanja međunarodnog i organiziranog kriminala, krijumčarenja ljudima te suradnji u turističkoj sezoni. Oba su ministra dosadašnju suradnju ocijenili vrlo dobrom i intenzivnom. Austrijski je ministar dodao i da njegova zemlja Hrvatsku želi pratiti na putu u Europsku uniju, pri čemu je "vrlo važno i pitanje sigurnosti". Ministar Platter je kazao da Austrija želi dobru međunarodnu policijsku suradnju proširiti na područje cijele jugoistočne Europe, pa stoga 2008. planira organizirati konferenciju ministara unutarnjih poslova, posebno usmjerenu na suzbijanje organiziranog kriminala te trgovine drogom i ljudima preko tzv. Balkanske rute.

SPLIT - Splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić u nastavku današnje sjednice Gradskog vijeća kazao je, odgovarajući na vijećnička pitanja, da je sva dokumentacija o gradnji splitske Rive dostavljena na razmatranje USKOK-u. Nakon neprimjerenih napisa u medijima o zluporabama u gradnji Rive svu sam dokumentaciju samoinicijativno poslao na provjeru USKOK-u, kazao je Puljić, dodavši kako još nema konačnog troškovnika za taj veliki gradski projekt. Cijenu ne tajimo, kazao je Puljić, dodavši da će ona u cijelosti biti poznata kad troškovnik bude konačan. Do sada je Riva, koju je gradio splitski Konstruktor, stajala 66 milijuna kuna bez PDV-a, kazao je Puljić.

BJELOVAR - HSS traži da se u Hrvatskoj provede financijska decentralizacija po uzoru na europske zemlje, izjavio je predsjednik te stranke Josip Friščić, govoreći o decentralizaciji u Gudovcu pokraj Bjelovara uoči skupa 180 HSS-ovih dužnosnika. Friščić je rekao kako u Hrvatskoj gotovo nema mogućnosti za uvođenje novih poreza, ali bi se ravnomjernijom raspodjelom novca trebao omogućiti ravnomjeran razvoj svih hrvatskih regija, što sada nije slučaj. HSS stoga predlaže da barem jedan posto novca od PDV-a umjesto u državni proračun odlazi županijama, gradovima i općinama. Također je napomenuo da bi od renta za naftu i plin, od kojih sada lokalne samouprave dobivaju samo 2,5 posto, trebale dobivati oko 10 posto, a jednako toliko i od renta za iskorištavanje šuma, šljunka i pijeska.

PAKOVO SELO - U Pakovom Selu nedaleko od Drniša danas je potpisan sporazum potpore Ureda programa UN-a za razvoj (UNDP) razvoju poduzetništva, vrijedan 19 milijuna dolara, kojim će se financirati 30 odobrenih projekata. Riječ je o gospodarskom i socijalnom oporavku područja od posebne državne skrbi i nerazvijenih područja Hrvatske koji se provodi na području Šibensko-kninske, Zadarske i Ličko-senjske županije. Jedan je od ciljeva UNDP programa otvoriti nova radna mjesta i dodatne prihode za lokalno stanovništvo. Glavni donatori su nizozemska i norveška vlada, a donirana sredstva, koja iznose više od milijun dolara, bit će usmjerena u obnovu komunalne infrastrukture, socijalne usluge i regionalni razvoj, a od toga će 700.000 američkih dolara biti izdvojeno isključivo za razvoj lokalnog poduzetništva, kazao je Alessandro Fracassetti, zamjenik stalnog predstavnika UNDP-a u Hrvatskoj.

ZAGREB - Reformom Upravnog suda upravni postupak trebao bi postati moderniji i učinkovitiji, čime bi se skratilo predugo trajanje postupaka, izjavio je predsjednik Upravnog suda Ivica Kujundžić na današnjoj proslavi 30. obljetnice rada tog suda. "Upravni sud danas ima 15 posto predmeta starijih od tri godine, što se smatra razumnim rokom, no građani ipak ne mogu tako dugo čekati odluke o ostvarenju svojih prava iz mirovinskog, invalidskog ili zdravstvenog osiguranja", kazao je Kujundžić. Upravni sud osnovan je 1. srpnja 1977., kada je u njegovu nadležnost prešla kontrola zakonitosti pojedinačnih upravnih akata i rada državne uprave, što je do tada rješavao odjel Vrhovnog suda. Najveći prigovori tom sudu danas se odnose na sporost donošenja odluka, kako rješavanja osobnih prava građana, tako i gopodarskih subjekata.

PULA - Saborski zastupnici Furio Radin i Milorad Pupovac na današnjoj su zajedničkoj konferenciji za novinare u Puli izrazili zabrinutost i ogorčenost izjavom potpredsjednika Sabora Mate Arlovića "Novom listu" kako je sazrelo vrijeme da Hrvatska napravi ozbiljne izmjene izbornog zakonodavstva u sklopu kojih bi se ukinula i 12. izborna jedinica za pripadnike nacionalnih manjina, jer se on uvijek zalagao da "svi budu politički Hrvati". "Pitanje je koje želimo postaviti hrvatskim socijaldemokratima misli li SDP doista ukinuti ovu izbornu jedinicu ili su izjave Mate Arlovića samo nastavak njegova križarskog rata protiv nacionalnih manjina", kazao je Furio Radin dodavši kako je neposredno biranje zastupnika nacionalnih manjina jamstvo njihove autonomnosti u političkom djelovanju. Prema njegovim riječima, tzv. "skidanje sa stranačkih lista" u ime nekog starčevićanskog političkog hrvatstva nije ništa drugo nego kontrola nacionalnih manjina i ideologizacija njihove nacionalnosti.

ZAGREB - Cijena spojene ceste čvor Ploče-luka Ploče opravdana je s obzirom na tehnički zahtjevne uvjete gradnje, ističe se u današnjem priopćenju Ministarstva mora, turizma prometa i razvitka reagirajući na tvrdnje saborskog zastupnika Ivice Pančića o "pljački i kriminalu" u poslovima na njezinoj gradnji, te cijeni od deset milijuna eura po kilometru. Smatramo da je ta cijena optimalna obzirom na složenost terenskih uvjeta jer se cijela trasa nalazi u objektima (tuneli, vijadukti, mostovi, duboki usjeci i nasipi), ističu iz Ministarstva. Cijena te dionice od 10 milijuna eura po kilometru je u potpunosti prihvatljiva u odnosu na težinu i složenost dionice, te je stoga neozbiljno davati paušalne ocjene o njezinoj cijeni, drže u Ministarstvu.

ZAGREB - Besplatne udžbenike za sve razrede osnovnih i prve razrede srednjih škola za oko 450.000 učenika distribuirat će Narodne novine, a u distribuciju će se obvezno uključiti i svi relevantni knjižari kako bi do 3. rujna - odnosno do početka nove školske godine - udžbenici bili na klupama, izvijestio je danas ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović. Sve poslove oko toga zahtjevnog projekta distribucije oko deset milijun udžbeničkih naslova u 2505 škola - matičnih i područnih - diljem Hrvatske Vlada je povjerila Agenciji za odgoj i obrazovanje, istaknuo je Filipović na konferenciji za novinare. Iako distributer nije odabran na temelju javnoga natječaja, Filipović je rekao da je izravna pogodba s Narodnim novinama u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, a čim bude potpisan ugovor Agencija će izvijestiti javnost o njegovim potankostima što uključuje i cijenu distribucije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙