FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 25. lipnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 25. lipnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SARAJEVO - Sadašnji Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Christian Schwarz-Schilling ostat će u toj zemlji i nakon što mu početkom narednog tjedna istekne mandat, tvrdi u ponedjeljak sarajevski "Dnevni avaz". List navodi kako je Schwarz-Schilling odluku o tome da nastavi boraviti u BiH donio kako bi sudjelovao u pregovorima o ustavnim promjenama. S tim je upoznao svoje najbliže suradnike i neke utjecajne veleposlanike, a mnogi upravo među njima ne žele takvu vrstu angažiranja njemačkog političara, piše list. Neimenovani izvori koji su "Avazu" prenijeli ovu informaciju pojasnili su kako Schwarz-Schilling želi pomoći rad posebnog povjerenstva za reformu Ustava a ono bi trebalo biti utemeljeno pri Parlamentu ili Vijeću ministara BiH.

BRUXELLES - Veleposlanici zemalja članica EU-a odobrili su u ponedjeljak u Bruxellesu da Turska u utorak otvori dva nova pregovaračka poglavlja, doznaje se iz diplomatskih izvora. Njemačko predsjedništvo je planiralo da se na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju s Turskom u utorak otvore tri poglavlja, međutim, Francuska je blokirala otvaranje pregovora u poglavlju Ekonomska i monetarna unija, tako da će biti otvoreni pregovori u poglavljima Statistika i Financijska kontrola. Francuska, čiji se predsjednik otvoreno izjašnjava protiv turskog članstva u EU-u, svoje odbijanje argumentira time što bi se otvaranjem pregovora u poglavlju Ekonomska i monetarna politika prejudicirao krajnji ishod pregovora.

PARIZ - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i američka državna tajnica Condoleezza Rice sastali su se u ponedjeljak u Parizu na više od sat vremena uoči konferencije o krizi u Darfuru koja će se održati kasnije tijekom dana. Sarkozyjev glasnogovornik David Martinon rekao je da su Sarkozy i Rice razgovarali o "visokoprioritetnim pitanjima" poput Libanona, Afganistana, Kosova, Irana i Darfura. Rice, kojoj je to bio prvi službeni sastanak sa Sarkozyjem otkako je on u svibnju preuzeo dužnost, nakon razgovora nije dala izjavu. Konferenciji o Darfuru, osim Rice i francuskog ministra vanjskih poslova Bernarda Kouchnera, nazočit će i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon te predstavnici Kine, Rusije, Japana i Njemačke.

PHNOM PENH - Zrakoplov s 13 Južnokorejaca, troje Čeha i četvero članova posade, koji je letio iz središnjeg kambodžanskog grada Siem Reapa prema obalnom gradu Sihanoukvilleu, nestao je u ponedjeljak s radara, objavila je zračna luka u Siem Reapu. "Sudbina nestalog zrakoplova nije nam poznata, no vlasti su u potragu poslale helikoptere", rekao je direktor međunarodne zračne luke Bun Ratha. Mlažnjak AN-24 nestao je s radara u 10.40 sati po mjesnom vremenu. Jedan dužnosnik zračne luke, koji nije želio biti imenovan, rekao je da se zrakoplov vjerojatno zaletio u planinu u blizini obalnog grada Kampota.

BAGDAD - Deset osoba poginulo je u ponedjeljak kad je bombaš samoubojica aktivirao eksploziv omotan oko tijela u prepunom predvorju hotela u središtu Bagdada kojim se uglavnom koriste stranci i irački dužnosnici, priopćila je policija. Policija je priopćila da je bombaš ušetao u predvorje hotela Mansour, u kojem se upravo održava sastanak sunitskih plemenskih vođa iz zapadne iračke pokrajine Anbar. Očevici su rekli da je predvorje hotela teško oštećeno. Policija je priopćila da je u eksploziji najmanje 15 osoba teže ozlijeđeno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙