FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 22. lipnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 22. lipnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BRUXELLES - Summit Europske unije, na kojem europski čelnici pokušavaju dogovoriti obrise novog ugovora, nastavljen je u petak ujutro bilateralnim sastancima kako bi se pokušale ukloniti preostale prepreke za dogovor. Njemačka kancelarka Angela Merkel održat će zasebne sastanke s poljskim predsjednikom Lechom Kaczynskim, britanskim premijerom Tonyjem Blairom, nizozemskim Jan-Peterom Balkenendeom i češkim Mirekom Topolanekom, čelnicima zemalja koje inzistiraju na promjeni pojedinih dijelova prijedloga o reformi Europske unije. Svih 27 čelnika trebali bi se ponovno okupiti za radnim ručkom. "Problemi još nisu riješeni, naporno radimo i pokušavamo doći do rješenja", izjavila je predsjedateljica Europskog vijeća, kancelarka Angela Merkel.

FRANKFURT - Stotine putnika provele su noć u zračnoj luci u Frankfurtu jer su zbog snažnih oluja odgođeni brojni letovi, objavili su u petak dužnosnici. Glasnogovornik aerodroma Wolf-Diether Schaller rekao je da su na terminalima postavljene vreće za spavanje kako bi se putnicima pružio kakav-takav komfor, dok su neki zračni prijevoznici platili noćenje u hotelima. Zbog munja i gromova u četvrtak je odgođeno 123 odlazaka i 119 dolazaka u zračnu luku, čime je izravno oštećeno 30.000 putnika koji su morali promijeniti letove ili čekati da se njihovim zrakoplovima dopusti uzlijetanje. Zbog nastavka lošeg vremena očekuju se nove odgode, a stanje će se dodatno pogoršati zbog vala putnika uslijed početka školskih praznika.

KANDAHAR - U zračnom napadu koalicijskih snaga u južnoj provinciji Afganistana Helmandu poginulo je 25 civila - među kojima i 12 pripadnika jedne obitelji - te 20 talibanskih pobunjenika, objavio je načelnik mjesne policije Husein Andival u petak. Andival je rekao kako je napad izveden u četvrtak navečer u sklopu operacije protiv talibanskih boraca. "U bombardiranju je poginulo devet žena i troje djece iz jedne obitelji", rekao je Andival.

SEUL - Sjevernokorejski vođa Kim Jong Il obavio je polovicom svibnja zahvat širenja srčane aorte nakon što je pretrpio srčani udar, objavili su mediji u petak. Njemački specijalisti iz Centra za srce u Berlinu otputovali su u Pjongjang kako bi liječili Kima (65) i utvrdili kako nije potrebna operacija, nego nešto lakši zahvat angioplastike, objavio je list The Daily NK, koji se za disidente iz Sjeverne Koreje tiska u Seulu. Članak je objavljen pozivajući se na dobro obavješten japanski izvor. Prema pisanju lista, Kim se vratio redovitim dužnostima samo dan nakon zahvata.

TEHERAN - Iran ima stotinu kilograma obogaćenog urana u spremištima, rekao je iranski ministar unutarnjih poslova Mustafa Purmohamadi, prenosi u petak agencija ISNA. Purmohamedijeva izjava izazvala je novu zabrinutost Zapada, koji se boji da Islamska Republika nastoji napraviti nuklearnu bombu, iako stalno tvrdi da uran obogaćuje isključivo u civilne svrhe, za proizvodnju električne energije iz atomskih centrala. "Više od 100 kilograma obogaćenog urana prebačeno je u spremišta", prenijela je Purmohamadijeve riječi iranska agencija ISNA. Iranu bi za izradu jedne bombe, prema stručnim procjenama, trebalo najmanje 500 kilograma obogaćenog urana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙