FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 24. lipnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 24. lipnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Današnji svijet sve teže usklađuje potrebu da osigura opskrbljenost energijom i energentima s potrebom očuvanja okoliša, izjavio je u nedjelju u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić otvarajući Energetski summit jugoistočne Europe. "Pri tome nerijetko se čini kako ćemo - budemo li činili ono što moramo - uraditi ono što ne smijemo, odnosno da ćemo - ako se suzdržavamo od onoga što ne smijemo - propustiti uraditi ono što moramo. Govorim, naravno, o odnosu između potrebe da se opskrbljujemo energijom i energentima, da oni uvijek i svuda budu dostupni svima, i nužnosti da očuvamo prirodu i spriječimo njezino dalje uništavanje - pri čemu mislim i na klimatske promjene - kako bismo sačuvali samu osnovu naše egzistencije", istaknuo je.

SARAJEVO - Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić izjavio je u nedjelju da nema nikakvog zagađenja rijeke Save iz rafinerije u Bosanskom Brodu i naglasio da se radi o hrvatskom pokušaju sabotiranja uspješne privatizacije naftne industrije u BiH, prenose bosanskohercegovački mediji. Prema navodima televizije Federacije BiH (FTV) i pisanju "Dnevnog avaza", Špirić je, nakon što je do njega doprla informacija o nafti u Savi, izjavio kako na takvu mrlju "čeka već tri mjeseca". "Iz pouzdanih izvora znam da se time hoće sabotirati uspješna privatizacija naftnog sektora u BiH. Odabrali su pravo vrijeme kada je sve to završeno", izjavio je bosanskohercegovački premijer. Naznačio je kako odgovornima zapravo smatra "hrvatske lobije koji su "uzeli tržište u BiH, a izmišljajući katastrofu žele ga zadržati".

BAGDAD - Irački sud osudio je u nedjelju na smrt Kemijskog Alija, rođaka bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina, zbog genocida nad iračkim Kurdima 1980-ih. Vidno umoran, Ali Hasan al-Majid, odjeven u tradicionalnu arapsku odjeću, tresao se kada je sudac pročitao presudu, rekao je jedan očevidac. Napuštajući sudnicu rekao je: "Hvala Bogu." Majid, čije je samo ime nekoć izazivalo strah među Iračanima, vodio je vojnu kampanju protiv iračkih Kurda u kojoj su kemijskim oružjem ubijeni deseci tisuća ljudi i uništene tisuće sela. Na smrt su osuđena i dvojica bivših vojnih zapovjednika zbog sudjelovanja u toj kampanji.

TRIPOLI - Libanonske snage napale su u nedjelju u Tripoliju skrovište islamističkih militanata, pri čemu je poginulo 11 ljudi, doznaje se iz sigurnosnih izvora. U akciji je poginuo jedan vojnik, a 14 je ozlijeđeno prije nego je desetosatna opsada stambene zgrade dostigla krvavi vrhunac. Militanti su ubili i troje stanovnika zgrade, jednog policajca, njegovu kći i rođaka. Prema sigurnosnim izvorima, ubijena su sedmorica militanata. Nije poznato ima li među militantima preživjelih. Akcija, koja je počela nešto prije ponoći, povezana je sa sukobima libanonske vojske i militanata Fatah al-Islama u palestinskom izbjegličkom logoru Nahr al-Bared sjeverno od grada prije nešto više od mjesec dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙