FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 10. lipnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.
ZAGREB, 10. lipnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

TIRANA - Hrvatski premijer Ivo Sanader doputovao je u nedjelju u Tiranu na sastanak s premijerima Albanije i Makedonije Salijem Berishom i Nikolom Gruevskim, čije su zemlje zajedno s Hrvatskom članice Američko-jadranske povelje, te s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom. Američko-jadranska povelja (A3), nastala na inicijativu SAD-a i potpisana u Tirani 2. svibnja 2003., predstavlja okvir suradnje triju zemalja na provedbi sveobuhvatnih reformi čiji je krajnji cilj uključivanje Hrvatske, Albanije i Makedonije u NATO. Bush, koji boravi u jednodnevnom posjetu Albaniji, sastat će se najprije s premijerom Berishom, a potom će im se na radnom ručku pridružiti Sanader i Gruevski.

TIRANA - Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u nedjelju u Tirani da UN mora što brže djelovati u smjeru postizanja neovisnosti Kosova i naglasio da će u slučaju ruske blokade Zapad znati djelovati. Bush je rekao da ga brine što se "ne ispunjavaju očekivanja" na Kosovu i dodao da će državna tajnica Condoleezza Rice nastaviti zagovarati rješenje o neovisnosti diplomatskim putem, u razgovorima s Moskvom i američkim saveznicima u Europi, ali i naglasio kako "u jednom trenutku, bolje prije nego kasnije, treba reći sad bi bilo dosta. Kosovo je neovisno". Kako javljaju agencije, u dosad najjasnijoj forumulaciji po pitanju Kosova, Bush je na tiskovnoj konferenciji nakon susreta s albanskim čelnicima naglasio: "Neovisnost je rezultat, pokrenimo proces". "Ne možemo beskonačno razgovarati o nečemu što smo već odlučili. Mi vjerujemo da Kosovo mora biti neovisno".

STRASBOURG - Nova željeznička pruga prema Njemačkoj i istočnom dijelu Europe za francuski vlak velikih brzina TGV, koji vozi 320 kilometara na sat, inaugurirana je u subotu u Strasbourgu, najvećem gradu istočne Francuske. Linija Pariz-Strasbourg povezuje tako glavni grad pokrajine Alsace i glavni francuski grad za 2 sata i 20 minuta, premda je prva vožnja u subotu trajala 26 minuta dulje. Na svečnosti inauguracije francuski premijer Francois Fillon je kazao da ova linija znači "željezničku vezu Francuske s njenim njemačkim, luksemburškim i švicarskim partnerima, te vezu europskih institucija i glavnog francuskog grada".

ZAMBOANGA - Talijanskog svećenika otele su u nedjelju naoružane osobe na jugu Fillipina gdje je aktivno nekoliko muslimanskih pobunjeničkih pokreta, objavila je policija. Otac Giancarlo Bossi išao je u crkvu radi nedjeljne mise kad ga je otelo deset osoba blizu sela Bulawan u pokrajini Zamboanga Sibugay, i odvelo ga brodom, kazao je regionalni dužnosnik policije Jaime Caringal. Glavni osumnjičeni identificiran je kao Aka Kedie, jedan od čelnika Islamske fronte Moro za oslobođenje (MILF), glavnog pobunjeničkog pokreta na jugu Filipina.

SANKT PETERBURG - Rusija je u nedjelju na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu žestoko kritizirala Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) čijom članicom želi postati već godinama. "U svijetu ima organizacija koje je osnovao mali broj članova, a danas su arhaične, nedemokratske i rigidne. To je vrlo vidljivo u primjeru WTO-a...", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin. Putin je istaknuo kako je u zemljama koje su osnovale WTO vidljiv protekcionizam, dok se sama WTO pokušava boriti protiv te štetne tendencije. U tok kontekstu, istaknuo je Putin, nije čudna pojava drugih saveza i regionalnih trgovačkih sporazuma. Pritom je predložio osnivanje "euroazijskih regionalnih institucija za slobodnu razmjenu".

BAGDAD - Devet policajaca ubijeno je, a 40 osoba je ranjeno u nedjelju u samoubilačkom napadu kamionom-bombom na zgradu policije blizu Tikrita, sjeverno od Bagdada, prema podacima iz policijskog i medicinskog izvora. "Primili smo tijela devet policajaca i najmanje 40 ranjenih osoba", među kojima brojnih policajaca, kazao je zapovjednik policije odgovoran za sigurnost u bolnici u Tikritu Abdu Karim Mohammed. "Kamion-bomba približio se zgradi gdje se nalazi odjel cestovne policije u Tikritu", kazao je pukovnik Sabah Khalid iz policije pokrajine Salaheddine. Do napada je došlo na glavnoj prometnici koja povezuje Tikrit i naftni grad Kirkuk.

TRIPOLI - Europska povjerenica za vanjsku politiku Benita Ferrero-Waldner i njemački ministar vanjskih poslova Walter Steinmeier bi u nedjelju trebali doputovati u Tripoli radi pregovora o rješavanju slučaja bugarskih bolničarki. Ferrero-Waldner i Steinmeier bi trebali "pregovarati s libijskim čelnikom Moamarom Gadafijem njegovim sinom (Seifom Al Islamom) kao i obiteljima žrtava kako pronaći prihvatljivo rješenje za slučaj bugarskih bolničarki", kazao je za agenciju France Presse službeni izvor koji je tražio da ostane neimenovan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙