FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 19. lipnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.
ZAGREB, 19. lipnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Nakon zakona o strancima, potporu saborskih klubova danas je dobio je prijedlog novoga zakona o azilu kojim se, u skladu sa standardima EU, jamči zaštita stranaca koji u Hrvatskoj traže azil. Marijan Mlinarić (HDZ) posebno je pozdravio ustrojavanje povjerenstva za azil koje bi u drugom stupnju odlučivalo o žalbi tražitelja azila i azilanata, kao i odredbu koja strancima koji ne ispunjavaju uvjete za azil, a koji bi povratkom u matičnu zemlju bili izloženi smrtnoj opasnosti ili progonu, jamči smještaj u utočištu. Šime Lučin (SDP) tvrdi, pak, da direktive EU ne brane uvođenje instituta besplatne pravne pomoći već u prvostupanjskom postupku, te bi ga, predlaže, trebalo omogućiti u prvom, ne tek u drugom stupnju.

ZAGREB - Šestorica uhićenih zbog korupcijske afere u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) bit će ponovno saslušana sutra u 9 sati na zagrebačkom Županijskom sudu, doznaje se od glasnogovornika suda Krešimira Devčića. Istražni sudac ispitat će Josipa Matanovića, Roberta Pešu, Ivana Gotovca, Igora Petlevskog, Asju Piplović i Mladena Jandričeka u vezi s istražnim zahtjeva, kojim USKOK tereti ukupno osam osoba za primanje i davanje mita, odavanje službene tajne, udruživanje za počinjene kaznenog djela i pomaganje u primanju mita.

ZAGREB - Podružnica Sindikata državnih službenika i namještenika u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) odlučila je zatražiti od Vlade da zaštiti zaposlenike od posljedica korupcijskog skandala i uhićenja najviših državnih dužnosnika u HFP-u. Sindikat je priopćio da su radnici HFP-a zabrinuti zbog najava ukidanja fonda i mogućeg gubitka radnih mjesta. Iako nitko od radnika ne dovodi u pitanje opravdanost akcije Maestro već kao i građani podupiru antikorupcijske akcije Vlade, Državnog odvjetništva i USKOK-a, ističu da svoj posao u fondu rade savjesno i pošteno. Sindikalna podružnica u HFP-u okuplja 60-ak članova.

ZAGREB - IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin zatražio je danas osnivanje saborskog istražnog povjerenstva koje bi provjerilo istinitost tvrdnje bivšeg slovenskog premijera Antona Ropa da su hrvatski premijer Ivo Sanader i njegov slovenski kolega Janez Janša 2004., kad je Janša još bio u oporbi, dogovarali incidente u Savudrijskoj vali. Kajin je, na konferenciji za novinare u Saboru, kazao kako mu se čini vjerojatnim da su Ropove tvrdnje istinite. "Niz ponašanja na hrvatskoj i slovenskoj strani daju naslutiti da je politika svjesno i otvoreno manipulirala Istrijanima koji žive na tom području", ocijenio je Kajin.

ZAGREB - Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol na današnjoj je sjednici tog Odbora predložila da se osudi prošlotjedni istup saborske zastupnice Zdenke Babić Petričević (HDZ) prema zastupnici Milanki Opačić (SDP), ali nije dobila potporu HDZ-ovih članova Odbora da u zaključku sjednice stoji osuda tog istupa. Gordana Sobol je danas u priopćenju izvijestila kako se na današnjoj sjednici Odbora za ravnopravnost spolova, među ostalim, raspravljalo o istupu zastupnice Babić Petričević koja je prilikom prošlotjedne saborske rasprave o Zakonu o udomiteljstvu rekla Milanki Opačić da ne zna što su to ljubav, majčinstvo i odgovornost pa o tim temama nema pravo govoriti u Saboru.

GOSPIĆ - U organizaciji Agencije za pomoć i razvoj "Adra Hrvatska" u Gospiću je na središnjem trgu pod pokroviteljstvom i u nazočnosti predsjednika Stjepana Mesića priređena sajamska izložba "Lika u fokusu". Izložba je svojevrsna smotra mogućnosti proizvodnje zdrave hrane i drugih proizvoda koja se već pet godina održava u Lici. Više od 50 malih obiteljskih gospodarstava, razvoj kojih potpomaže Adra, rekao je direktor te agencije Tihomir Lipohar, izložilo je proizvode od mlijeka, med, jagode, predmete od vune, rukotvorine, umjetničke slike i drvenariju izrađenu u kućnoj radinosti i starim ličkim obrtima.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je danas izaslanstvo Viteškog alkarskog društva Sinj koje ga je izvijestilo o pripremama za 292. alku, te je prihvatio pokroviteljstvo nad Alkom, priopćeno je iz Ureda Predsjednika. Predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić upoznao je predsjednika Mesića s početkom gradnje novih Alkarskih dvora u kojem će uz prostorije VAD-a biti otvoren i muzej s jedinstvenom zbirkom bogate alkarske baštine. To bi, kako je priopćeno, Sinj učinilo atraktivnim turističkim odredištem tijekom čitave godine.

ZAGREB - Židovska općina Zagreb (ŽOZ) u današnjem je priopćenju izrazila negodovanje zbog izostanka službene reakcija hrvatskih vlasti na javno isticanje ustaške ikonografije prilikom nedavnog zagrebačkog koncerta Marka Perkovića Thompsona u Zagrebu. Ravnodušnost takve vrste, od koje se nije distanciralo čak ni nekoliko najviših državnih dužnosnika koji su nazočili koncertu, ne samo da izravno šteti ugledu Hrvatske, podsjećajući na njezina najmračnija i najsramotnija vremena, već ugrožava i njezinu budućnost, ističe se u priopćenju koje je potpisao predsjednik ŽOZ-a Ognjen Kraus.

ZAGREB - U organizaciji udruge za pomoć ženama oboljelim od raka dojke "Nada" u Klinici za psihološku medicinu KBC-a Zagreb danas je otvorena prva Amabulanta za psihijatrijsku-psihološku potporu ženama oboljelim od raka dojke. Rak dojke je, kako je rečeno, najčešći tumor u ženskoj populaciji, a svake godine u Hrvatskoj od njega oboli oko 2300 žena, dok oko 900 žena umre. Pokazalo se da žene često ne mogu prihvatiti dijagnozu raka dojke, te da je tijekom njihovog liječenja potrebna emocionalna i praktična potpora obitelji, bliskih prijatelja ili rođaka, kao i radne okoline. No, kako je rekao ravnatelj KBC-a Zagreb Željko Reiner, ponekad je pri svladavanju prvog susreta s dijagnozom potrebna i stručna pomoć, a upravo takvu pomoć bolesnice će moći dobiti u Amabulanti za psihijatrijsku-psihološku potporu.

ZAGREB - Godišnja konferencija zamjenika načelnika glavnih stožera oružanih snaga 11 zemalja članica, troje promatrača i gostiju Regionalne inicijative zemalja jugoistočne Europe za suradnju na području obrane održava se danas u Zagrebu. Članice Inicijative su Albanija, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Italija, Makedonija, Rumunjska, SAD, Slovenija, Turska i Ukrajina. Zemlje promatrači su BiH, Crna Gora i Srbija. Inicijativom (SEDM - South East Defence Ministerial) ove godine predsjeda Hrvatska. Skup je otvorio zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Slavko Barić, a u ime domaćina i predsjedatelja državni tajnik u Ministarstvu obrane Mate Raboteg.

ZAGREB - Ministar kulture Božo Biškupić i akademik Milan Moguš, predsjednik Odbora za nagrade "Vladimir Nazor", danas su u Zagrebu svečano uručili tu državnu nagradu za najbolja umjetnička ostvarenja u književnosti, glazbi, filmu, likovnim i primijenjenim umjetnostima, kazališnoj umjetnosti te arhitekturi i urbanizmu. Nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo za književnost dobio je akademik Miroslav Šicel. Nagradu za životno djelo za glazbene umjetnosti dobila je sopranistica Branka Stilinović, dok je nagradu za životno djelo s područja likovnih i primijenjenih umjetnosti dobio je slikar Josip Vaništa. Nagrada za filmsku umjetnost uručena je filmskom redatelju Krsti Papiću, a za kazališnu umjetnost nagradu je dobio kazališni redatelj Vanča Kljaković. S područja arhitekture i urbanizma nagradu za životno djelo dobio je arhitekt Ante Rožić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙