FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 22. svibnja 2007.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 22. svibnja 2007.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

LONDON - Dva ružičasta plamenca ili flaminga istog spola usvojila su napuštenog ptića i tako su nakon mnogih pokušaja postali roditelji, priopćila je u ponedjeljak britanska organizacija za zaštitu prirode Wildfowl & Wetlands Trust (WWT). Carlos i Fernando toliko su željeli postati roditelji da su druge plamence tjerali iz njihovih gnijezda i krali im jaja kako bi ležali na njima, ali bez uspjeha, izjavila je glasnogovornica ureda WWT-a u Slimbridgeu kod Bristola, na jugozapadu Engleske. Tako je par postao idealni kandidat da preuzme brigu za napuštenog ptića jer je gnijezdo u kojemu je bio napustila njegova majka. Jaje je bilo smješteno u inkubator dok se ptić nije izlegao. Carlos i Fernando koji zajedno žive već šest godina, mogu u svom grlu proizvesti mlijeko kojim će hraniti svoje mladunče. Homoseksualnost je česta među ružičastim plamencima kad nema dovoljno ženki, rekla je Jane Waghorn, glasnogovornica organizacije.

ŽENEVA - Više od 45 milijuna osoba glasovalo je dosad na internetu odabirući sedam "novih" svjetskih čuda među 21 zdanjem ili spomenikom odabranima za finale, objavili su u ponedjeljak organizatori tog natjecanja. Operaciju je pokrenuo Švicarac Bernard Weber nakon što su talibani 2001. uništili divovske bude u afganistanskom Bamiyanu. Inicijativi "je cilj stvoriti globalno pamćenje po prvi put: sedam simbola globalnog jedinstva, sedam simbola podijeljenog globalnog naslijeđa", objasnila je glasnogovornica "New7Wonders" Tia Viering. Natjecanje završava 7. srpnja kad se rezultati objave u Lisabonu. Prema najnovijim rezultatima glasovanja vodi 10 znamenitosti: Akropola u Ateni, nekadašnji grad Maja Chichen-Itza u Meksiku, Koloseum u Rimu, Eiffelov toranj u Parizu, Kineski zid, ruševine Inka Machu Picchu u Peruu, Petra u Jordanu, skulpture s Uskršnjih otoka, Stonehenge u V. Britaniji te mauzolej Taj Mahal u Indiji.

MOSKVA - Stotinjak remek-djela iz najvećih europskih muzeja, od Louvrea do Prada, bit će izloženo do konca srpnja u moskovskoj Tretjakovskoj galeriji, a prikazat će europsku umjetnost kroz stoljeća. Izložba pod nazivom "Europa-Rusija-Europa" organizira se u povodu 150. obljetnice tog velikog moskovskog muzeja posvećenog ruskoj umjetnosti. "Prvi put, 27 zemalja Europske unije na poziv Rusije sudjeluje u projektu koji treba prikazati razvoj europske umjetnosti kroz stoljeća", rekao je voditelj izaslanstva Europske komisije za Rusiju Marco Franco otvarajući izložbu. "Descartesov portret" Sebastiena Bourdona iz Louvrea, Tizianova "Venera koja povezuje oči Ljubavi" iz galerije Borghese u Rimu i "Mirno jezero" Gustava Klimta iz bečkog Leopoldova muzeja: svaka zemlja sama je odabrala djela raznih epoha kako bi predstavila svoju umjetnost. Rusija je izložila nekoliko ikona, među kojima je "Trojstvo" Andreja Rubljova, nastalo oko 1420.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙