FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30

ZAGREB, 10. lipnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 4.30.
ZAGREB, 10. lipnja 2007.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 4.30.

RIM

Tijekom prosvjeda protiv američkog predsjednika Georgea W. Busha u Rimu jučer navečer sukobili su se policija i prosvjednici i ozlijeđena su četvorica policajaca i više prosvjednika.

Kada je povorka, organizatori govore o 150 tisuća, a policija o 12 tisuća prosvjednika, stigla do Trga Navona došlo je do sukoba s policijom. Nasilni prosvjednici bacali su kamenje i boce, razbili neke izloge i automobile, te sa zidova kidali nadgledne kamere. Stanje se ipak tijekom večeri smirilo.

Rim je čuvalo 10 tisuća policajaca, helikopteri, ronioci, a u pripravnosti su bili i borbeni zrakoplovi. Bush se u Rimu se sastao s talijanskim vrhom i Papom, a danas je u Albaniji i Bugarskoj.

BRIJUNI

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ugostio je jučer navečer u Bijeloj vili na Brijunima veleposlanike akreditirane u Hrvatskoj i istaknuo kako su hrvatski interesi razgranati i razvijeni odnosi sa svima - s malima i velikima, slabima i jakima, onima koji misle kao i mi i onima koji misle drukčije.

Kazao je i kako Hrvatska nastavlja putem normaliziranja na jugoistoku Europe u iskrenoj želji da ovome dijelu staroga kontinenta utre put prema Europskoj uniji.

U ime diplomatskog zbora Mesiću je zahvalio papinski nuncij u Hrvatskoj Francisco Javier Losano poželjevši Hrvatskoj mir, napredak, gospodarski razvoj i brzi ulazak u EU.

TEL AVIV

Oko tri tisuće ljudi prosvjedovalo je jučer u središtu Tel Aviva protiv izraelske okupacije palestinskih područja, u prigodi 40. obljetnice "šestodnevnog" rata.

Prosvjednici koji su se okupili na poziv krovne organizacije koja okuplja pokrete koji se protive "izraelskoj okupaciji", kao i organizacije izraelskih Arapa, nosili su transparente s natpisom: "Ne okupaciji, da miru", negodujući protiv kolonizacije Zapadne obale.

U lipnju 1967., u tzv. Šestodnevnom ratu, Izrael je zauzeo pojas Gaze, Zapadnu obalu, sirijski Golan i istočni Jeruzalem.

HILLA

Najmanje je 28 osoba jučer ubijeno u sukobima diljem Iraka, a među njima su dvanaestorica iračkih vojnika izgubila život u samoubilačkom napadu kamionom-bombom južno od Bagdada.

Najkrvaviji se napad dogodio u pokrajini Babilon kod Hille. Kamion-bomba zaletio se u bazu iračke vojske u Iskandariji, 60 km južno od Bagdada, ubio 12 i ranio 30 vojnika.

U Bagdadu je ubijeno pet osoba, a 12 je ranjeno kada je pri prolasku njihova vozila na istoku prijestolnice eksplodirala naprava kućne izrade. U eksploziji automobila-bombe u šijitskoj četvrti Shaabu ubijene su dvije osobe, među njima jedan pripadnik specijalne policije u ophodnji, a od 12 ranjenih šestorica su policajci.

GAZA

Jedan je Palestinac poginuo, a 40 ih je jučer navečer ranjeno u oružanim sukobima između islamističkih aktivista Hamasa i Fataha predsjednika Mahmuda Abasa u pojasu Gaze.

Palestinac koji je ubijen u razmjeni vatre u Rafahu, mjestu na jugu pojasa Gaze, pripadao je Brigadama Ezzedina al Qassama, vojnom krilu Hamasa, doznaje se od istih izvora.

Pripadnik palestinskih sigurnosnih službi povezan s Fatahom ubijen je pak u četvrtak u prvim krvavim okršajima s pristašama Hamasa otkako je 19. svibnja na snagu stupilo međupalestinsko primirje kako bi se zaustavio novi val nasilja između dviju suparničkih skupina zastupljenih u vladi, u kojemu je smrtno stradalo više od pedeset ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙