FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 6. lipnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati:
ZAGREB, 6. lipnja 2007.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati:

BERLIN

Predsjedništvo EU-a u utorak je oštro osudilo najnovije protuizraelske izjave iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada. "Iran se još jednom otuđio od međunarodne zajednice i dao dodatnog povoda za nepovjerenje", stoji u priopćenju njemačkog predsjedništva EU-a.

Iran se poziva da se jasno distancira od prijetnji Izraelu, da bezuvjetno prizna pravo te države na postojanje i da se u regiji ponaša odgovorno. Iranska novinska agencija prenijela je u subotu Ahmadinedžadove riječi da "u rukama djece Hezbolaha otkucava sat cionističkom režimu i uz Božju pomoć uskoro ćemo svjedočiti njegovoj propasti". Ahmadinedžad je pritom mislio na militantni pokret libanonskih šijita čiji su pripadnici 12. srpnja prošle godine oteli dvojicu i ubili trojicu izraelskih vojnika, što je bio povod jednomjesečnom ratu s Izraelom.

ŽENEVA

Više od četiri milijuna Iračana raseljeno je zbog nasilja u zemlji, objavila je u utorak UN-ova agencija za izbjeglice upozoravajući da bi taj broj mogao porasti. Broj Iračana koji su kao izbjeglice napustili zemlju porastao je na 2,2 milijuna, izjavila je Jennifer Pagonis, glasnogovornica Visokog povjerenika UN-a za izbjeglice. Dodatna dva milijuna protjerana su iz svojih domova, no ostali su unutar granica Iraka. Pagonis je rekla kako UN prima uznemirujuća izvješća da regionalne vlasti nedovoljno čine da raseljenim osobama osiguraju hranu, krov nad glavom i druge osnovne potrepštine. Više od polovice od 18 iračkih pokrajinskih vlasti sprječava ih da uđu na njihov teritorij, zaustavljajući ih na kontrolnim točkama ili odbijajući ih registrirati za podizanje hrane i ostalih potreba. UN procjenjuje da gotovo polovica raseljenih nema pristup službenim programima podjele hrane.

BEIRUT

Talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema pozvao je u utorak Siriju da poštuje suverenitet i neovisnost Libanona i pomogne u kontroli zajedničke granice između dviju zemalja. D'Alema je na zajedničkoj konferenciji za novinare s libanonskim premijerom Fuadom Saniorom u Beirutu, nakon posjeta susjednom Damasku, izjavio kako međunarodna zajednica od Sirije očekuje u tom smjeru konkretne korake, a ne samo riječi. "Sirija mora poštovati punu neovisnost Libanona, što podrazumjeva kontrolu granica", rekao je D'Alema. "Želimo u potpunosti primjenu rezolucije 1701, koja uključuje suradnju s Libanonom i međunarodnom zajednicom u borbi protiv terorizma", dodao je talijanski ministar govoreći o UN-ovoj rezoluciji kojom je okončan prošlogodišnji rat između Izraela i libanonskih gerilaca iz Hezbolaha i koja zabranjuje opskrbu oružjem te šijitske militantne skupine.

NEW YORK

Upozoravajući da međunarodna zajednica neće prihvatiti prisutnost UN-a na Cipru u nedogled, glavni tajnik Svjetske organizacije Ban Ki-moon izjavio je u utorak kako je nastupilo vrijeme da dvije otočke etničke zajednice pretoče riječi u djela i prekinu podjelu otoka. Ban je u izvješću Vijeću sigurnosti predložio produžetak mirovne misije na Cipru koja traje posljednje 43 godine za još šest mjeseci, no dodao je da nastavak vojne nazočnosti ne treba uzeti "zdravo za gotovo". Cipar je podijeljen između Turaka na sjeveru i Grka na jugu. Tzv. zelena linija proteže se kroz glavni grad Nikoziju i označava crtu primirja koju nadziru UN-ove snage sastavljene od 900 vojnika i policajaca. Ban je rekao da je UN-ova prisutnost na Cipru, u nedostatku sveobuhvatnog rješenja, i dalje važna. "No, stiglo je vrijeme da se s razgovora o proceduri prebacimo na bit problema", rekao je Ban dodajući da bi razgovore od posljednjih 16 mjeseci o različitim temama, od suvereniteta do imovine, trebalo primjeniti u stvarnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙