FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 25. svibnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati
ZAGREB, 25. svibnja 2007. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

BRATISLAVA - Proces institucionalnih reformi Europske unije i donošenje novog ugovora izrazito su važni za Hrvatsku budući da će reforma omogućiti i funkcioniranje proširene EU i buduća proširenja, naglasio je u petak u Bratislavi predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks koji u slovačkoj prijestolnici sudjeluje na konferenciji predsjednika parlamenata EU i zemalja kandidata. "Hrvatska je uvjerena da će EU naći odgovore na pitanja s kojima je suočena, čemu su potvrda i iznimni napori koje je uložilo njemačko, ali i prethodna predsjedništva u rješavanju institucionalnih pitanja", rekao je Šeks. Šeks je govorio u okviru rasprave o budućnosti Europe, prvoj od pet tema dvodnevnog sastanka predsjednika parlamenta EU i kandidata, te naglasio da kao predstavnik Hrvatske gleda na pitanje proširenja iz perspektive specifičnog položaja svoje zemlje. Naglasio je da je Hrvatska spremna preuzeti svoj dio odgovornosti i učiniti maksimum kako bi dovršila započete reforme te ispunila kriterije za članstvo.

ZAGREB - Hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi u službenom posjetu Republici Koreji, sastala se u petak s predsjednikom južnokorejske vlade Han Duck-soom, te s ministrom vanjskih poslova i trgovine Song Min-soonom, priopćeno je iz MVPEI-ja. Grabar-Kitarović i Han Duck-soo razmijenili su mišljenja o najvažnijim pitanjima međunarodnih odnosa, kao i o mogućnostima daljnjeg razvoja političkih, gospodarskih, kulturnih i drugih odnosa između Hrvatske i Republike Koreje, kaže se u priopćenju. Uzajamno je konstatirano kako je razvijanje gospodarske suradnje u obostranom interesu, pri čemu je korejska strana naglasila svoj interes za daljim ulaganjima u razvoj hrvatskih brodogradilišta. Kako stoji u priopćenju, Grabar-Kitarović je u petak dala intervju za vodeći korejski politički dnevnik "The Korea Herald" u kojem je govorila o hrvatskom približavanju EU-u i euroatlantskim integracijama, kao zemlju velikih gospodarskih potencijala i atraktivnu turističku destinaciju.

ZAGREB - Pregovori između Rusije i Irana o pitanjima izgradnje nuklearne elektrane Bushehr vjerojatno će biti odgođeni, javili su ruski mediji u petak. Ruska agencija za atomsku energiju Rosatom priopćila je da su u pozadini odgode pregovora u Iranu, predviđenih za kraj svibnja, stalni Iran pak tvrdi da Moskva odgađa taj projekt zbog pritiska Zapada s ciljem zaustavljanja njegova nuklearnog programa.

ZAGREB - Radikalni šijitski vjerski vođa Muqtada al-Sadr prvi put se pojavio u javnosti u petak, nakon nekoliko mjeseci izbivanja, i održao vatrenu antiameričku propovjed pred oko 6.000 štovatelja u svetom šijitskom gradu Kufi, javlja AP. "Kažimo ne đavlu. Ne Americi. Ne okupaciji. Ne Izraelu", poručio je al-Sadr na početku svog govora. Istaknuo je da "sukobi između iračkih snaga sigurnosti i vojske Mahdi samo služe interesima okupatora". Al-Sadr se prije četiri mjeseca, na početku akcije suzbijanja nasilja u Iraku, povukao u Iran.

SUBOTICA - Srbijanskoj javnosti najpoznatiji "jugonostalgičar" Blaško Gabrić iz Subotice najavio je da će od novoga predsjednika Skupštine Srbije Olivera Dulića zatražiti da zajednici Jugoslavena osigura status nacionalne manjine, objavio je u petak "Građanski list" (GL). Gabrić je optimist jer se i sam Dulić ovoga tjedna javno izjasnio kao Jugoslaven, prenosi GL, navodeći da se za tu "nacionalnu pripadnost" na posljednjem popisu opredijelilo oko 80.000 građana Srbije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙